En halua rentoutua!

Otsikosta tuttu ajatus, kun hermosto on kiihdyksissä. Mieli haraa vastaan, jos ihana flow pitää katkaista tai stressaantuneen kehon kanssa istahtaa. Hermoston rauhoittamisen aloitus voi olla vaikeaa. Yleensä kuitenkin jo ensimmäiset tietoisemmat hengitykset tai silmien sulkeminen rentouttavat, jonka jälkeen on helppo jatkaa itsensä tyynnyttelyä. Jos ympäristö on suotuisa eikä rentoutumista lähde suorittamaan, jokaisen rentoutushetken jälkeen on lähtökohtaisesti aina mukavampaa. Mutta mitä enemmän kiihtyneempi olo, sitä lujemmin mieli on rentoutumista vastaan. Ja vaikka tiedostaisi rentoutusharjoituksen huojentavan vaikutuksen, ei silti aina saa aloitettua. Muutokset on aivoille vaikeita!

Aloitusvaikeuksia voi helpottaa monin tavoin. Itse aloitin tarrataulun mm. minitaukojen, rentoutushetkien ja mindfulness-harjoitusten seurantaan. Lopussa häämöttää palkinto! Kuitenkaan kaikille ei seurantajärjestelmät sovi ja on keksittävä muuta. Alla muutamia muita ideoita. Toivottavasti saat toimivia vinkkejä näistä!

Sisäisten vaatimusten höllentäminen

Aloittaminen on hankalaa, jos vaatimustaso on liian korkealla. Mitäpä jos antaisit itsesi vaan olla hetken, ilman mitään vaadetta rentoutumisesta? Katsoa mitä tapahtuu, jos vain heität kaikki halut ja toiveet rentoutua. Vaikka sekunniksi. 

Hetipalkinto

Toimisiko sinulle, jos yhdistäisit rentoutushetkeen esimerkiksi mielikarkkisi? Laita makeinen suuhun ja tee samalla rentoutus. Saat kaksi palkintoa heti kerralla - ihanan makuaistimuksen ja huojentuneemman olon. Hetipalkinto voi olla myös vaikka kauniin esineen katselu, ihana tuoksu tai pörrösukat.

Motivaatiovideo

Kuvaa itsellesi vastusteluhetkiin video, jossa tsemppaat itseäsi rentoutumaan. Tee taltiointi vaikka yhden rentoutushetken jälkeen, niin saat videolle senhetkiset fiilikset, pehmeämmät kasvot jne. sinua motivoimaan myöhemmin. 

Ensin työt ja sitten huvit

Ota uudeksi rutiiniksi tehdä rentoutusharjoitus aina ennen tuttua mukavaa toimintaa. Näin saat vielä enemmän mielihyvähormoneja mielipuuhastasi!

Rauhoittumistavoite

Mieti millaisen olon kanssa sinun olisi helppo elää ja tee siitä itsellesi tavoite, esimerkiksi kahden viikon päähän. Jos olo on nyt stressaantunut 75/100%, kokeile saatko laskettua sitä rentoutuksella. Tavoitteilla osoitat itsellesi todeksi rentoutuksen voiman, joka voi motivoida jatkamaan harjoittelua sisäisemmin.

Muistele kun olit joskus rento

Joskus rentoutuneesta kehomielestä on vain niin kauan aikaa, ettei rentoa oloa edes muista! Muistele hetkeä, kun olet ollut rennoissa olotiloissa - ehkä saunassa, uinnin jälkeen, hieronnassa, paljussa, retriitillä, kainalossa? Sinulla on mahdollisuus päästä näihin samoihin tiloihin rentoutusharjoituksen myötä.

Olotilojen seurantasysteemi

Kirjaa olosi ennen ja jälkeen rentoutusharjoitusten - mitä huomaat?

Ajatusten haastaminen

Listaa mielessäsi hankaavat ajatuksesi rentoutumista kohtaan. Ota sitten itseäsi (lempeästi ja määrätietoisesti) niskasta kiinni ja tee oma rentoutusharjoitus. Palaa aikaisempiin ajatuksiin. Muuttuiko mielesi?

Herätä sisäinen aikuisesi

Miten kohtaisit pienen lapsen, joka on levoton ja tuskainen? Miten hoivaisit hätääntynyttä eläintä? Millaisia neuvoja antaisit parhaalle ystävällesi, jolla on kovasti stressiä? Käännä nämä sanat, kosketukset ja teot itsesi hyväksi ja saata itsesi rentouteen. 

Hälytys

Aseta puhelimeen merkki rentoutushetken pitämiseksi. Voit laittaa hälytyksen myös rentoutushetken ajaksi, esim. 3 min päähän. Huolehdi, että hälytysääni on miellyttävä.

Visuaalinen vihje

Aseta esim. meditaatiotyyny tai jumppamatto näkyville, vaikka TV:n viereen, jotta sinun olisi mahdollisimman pieni kynnys aloittaa harjoituksesi - ja ylipäätään muistaa se helpommin! Jonkun ajan päästä joudut ehkä vaihtamaan visuaalisen vihjeen paikkaa, sillä totut uuteen.

Vaihtelu

Tämä on erityisesti sinulle, jos tylsistyt helposti. Vaihtele rentoutustapoja. Voit kokeilla ohjattuja harjoituksia, laittaa meditatiivista musiikkia taustalle tai vaihdella paikkaa. Oletko kokeillut rentoutua seisten? Keittiössä? Pöydän päällä? Verhon takana? Maton alla? Rentoutumisesta voi tehdä myös hauskaa!

Huomaa vastustelusi

Mieti mielessä, kuinka paljon vastustat rentoutusharjoituksen aloittamista asteikolla 0-10. Huomaa se ja tee silti lempeästi harjoitus. Voit kerätä pisteitä vastustelutasojesi mukaan ja palkita itsesi lopuksi. Hyvä sinä, kun teet itsellesi palveluksen vaikkei huvittaisi!

Rahan saaminen rentoutumisesta

Mieti jos saisit rentoutumisesta palkkaa! Ota minitaukoja päivittäin, esimerkiksi työtehtävien välissä. Jos pidät päivässä yhteensä 5 min taukoa, viidessä päivässä olet pitänyt 25 min, mikä tekee kuukaudessa jo paljon! Palkka juoksee, sinä et.

Ole tilivelvollinen

Kerro jollekulle rentoutumishaasteistasi. Sopikaa olevasi hänelle tilivelvollinen. Lähetä viesti, kun olet saanut tehtyä oman rentoutusharjoituksen. Voi olla helpompi tarttua toimeen, kun lupaus ei ole tehty vain itsesi kanssa.

Aktiivinen rentoutuminen

Kaikille ei sovi istumameditaatio tai makoilu. Tai kaikissa tilanteissa. Rentoutua voi myös liikkeessä. Tee tietoista kävelyä, venyttelyä, asanoita, stressipallon puristelua tai sopivaa pikkupuuhastelua. Löydä oma (ruuduton!) keinosi.

Asetukset kohdilleen

Huolehdi, että rentoutumisesi aikana asentosi on mahdollisimman hyvä (millikin sinne tänne voi tehdä höpöniä) ja että ympäristö on rauhallinen. Voit rakentaa itsellesi turvapesän, jonne aina käpertyä. Helli kaikkia aistejasi. 

Mielihyvää rutiinista

Tee rentoutus aina samaan aikaan. Ennakoitavuus ja säännöllisyys hellii aivojasi ja säästää energiaa.



Tärkeä muistutus!

Rentoutumisen aloittaminen voi olla
siksikin niin hankalaa,
koska se tuntuu tylsältä
(vrt. muihin miljooniin puuhiin,
joita meillä on täällä tarjolla).
Mutta tylsyys tekee hyvää -
silloin hermosto tietää olevansa turvassa.





Kommentit

Lähetä kommentti