Valmistautuminen ensimmäiseen toimintaterapiakertaan

Oletko saanut maksusitoumuksen toimintaterapiaan ja odotat ensimmäistä käyntiäsi? Mietitkö, miten sinun tulisi valmistautua tapaamiseen? Ei ole mitenkään välttämätöntä valmistautua ennakkoon, mutta tämän tekstin johdattelemana voit pohtia arkeasi toimintaterapian kannalta olennaisten asioiden ympärillä. Mikäli sinulla on mahdollisuus, voit käydä läpi alla olevia kysymyksiä, ja kirjoittaa sinulle tärkeimpiä asioita ylös, joita haluat terapian alussa nostaa esille. Pääsette näin terapeutin kanssa helpommin etenemään kuntoutuksessa heti ensimmäiseltä käynniltä lähtien.

Ensimmäisellä terapiakäynnillä terapeutti alkaa muodostaa kanssasi luottamuksellista terapiasuhdetta. Hän tutustuu sinuun ja on kiinnostunut toiminnallisuudestasi. Hän haluaa kuulla kuka olet, mitä sinulle kuuluu, millaisia toimintaympäristöjä arjessasi on, millainen on elämäntilanteesi ja toimintakykysi. Millainen elämäntarina sinulla on? Keitä perheeseesi ja tukiverkostoosi kuuluu? Miten aikaasi käytät ja kenen kanssa? Mitkä ovat kiinnostuksen kohteesi ja harrastuksesi? Millaisia vahvuuksia ja voimavaroja sinulla on? Millaisia tapoja, tottumuksia ja rutiineja? Mitä tavanomaiseen päivääsi kuuluu? Millaisia palveluja käytät?

Alkukartoituksen jälkeen pohditte terapeutin kanssa, millaisia asioita haluat terapiajakson aikana saavuttaa. Terapeutti on kiinnostunut toiminnallisuutesi esteistä ja mahdollistavista tekijöistä. Hän voi kartoittaa näitä haastattelun, havainnoinnin tai testien avulla. Millainen toimintakykysi on nyt? Millainen se on ollut aikaisemmin? Millaisia esteitä tai rajoittavia tekijöitä sinulla on merkityksellisen, tarkoituksenmukaisen ja mielekkään arjen tiellä? Mitkä asiat ovat elämässäsi hyvin ja tukevat jaksamistasi? Mitkä asiat haluaisit olevan toisin? Millaisia toiveita ja haaveita sinulla on tulevaisuuden suhteen? Miten syöt, juot, nukut, liikut ja palaudut? Onko sinulla riittävästi sosiaalisia kontakteja ja mielekästä sisältöä elämässäsi? Onko sinulla haasteita itsestä huolehtimisessa, vapaa-ajan toiminnoissa, työssä/opiskelussa, asioinneissa, kotielämän toiminnoissa, levossa, ajankäytössä, leikkitoiminnassa tai yhteiskunnallisessa osallistumisessa? Kuinka tasapainossa elämän osa-alueesi ovat? Rajoittaako kipu elämääsi jollain tavalla? Onko ympäristösi esteetön? Mitä taitoja ja valmiuksia haluaisit kehittää? Mitkä asiat haluaisit saada tehtyä itse? Kuinka paljon ja millaista apua tarvitset? Onko käytössäsi apuvälineitä tai ortooseja? Millaisia rooleja ja velvollisuuksia sinulla on? Kuinka tyytyväinen olet elämääsi tällä hetkellä? Miten kuvailisit elämänlaatuasi? Millaisia toiveita ja odotuksia sinulla on toimintaterapian tai muun kuntoutuksen suhteen? Mikä sinulle on tärkeää? 

Seuraavaksi pohditte terapeutin kanssa konkreettisia tavoitteita kuntoutusjaksolle. Toimintaterapia on aina tavoitteellista, ja sen vaikuttavuutta halutaan mitata. Yksi laajasti käytössä oleva mittari on GAS-menetelmä. Sen avulla määritellään 1-3 yksilöityä, mitattavissa ja saavutettavissa olevaa, realistista, merkityksellistä ja aikataulutettua tavoitetta. Tavoitteiden etenemistä seurataan väli- ja loppuarvioinnilla. Olet jo ehkä keskustellut tarkastikin kuntoutuksen kokonaistavoitteista yhdessä hoitavan/arvioivan tahon kanssa. Kuitenkin on tärkeä määritellä vielä konkreettiset ja ajantasaiset tavoitteet terapiajakson alussa. Ei hätää, et olet yksin tavoitteiden laadinnassa - terapeutti on apunasi!

Kun kuntoutuksen tavoitteet ovat selvillä, alatte yhdessä kulkemaan terapiamatkaa kohti haluttua päämäärää. Toimintaterapiassa käytetään lukuisia erilaisia toiminnallisia menetelmiä tulosten saavuttamiseksi, yksilöllisesti räätälöiden. Voitte päätyä terapiassa vaikka leipomaan, maalaamaan, nikkaroimaan, kirjastoon, treenaamaan, siivoamaan, taidenäyttelyyn, pukemaan,... lähes mihin vaan! Mikäli sinulla on toiveita tai erityisiä mielenkiinnonkohteita, kerro ne ihmeessä terapeutille. Yhdessä valitsette sopivat keinot ja toiminnot kohti toivottua lopputulosta. Mikäli jakson aikana toiveet ja tarpeet muuttuvat, kuntoutuksen tavoitteita ja suuntaa voidaan aina perustellusti muuttaa. Tärkeintä on, että arjestasi tulee mahdollisimman sinun tuntuinen. 

Toimintaterapeutilla saattaa olla esitietoja sinusta, esimerkiksi viimeksi laadittu kuntoutussuunnitelma tai arvioineen toimintaterapeutin loppulausunto. Kannattaa tarkistaa tämä terapeutilta, sillä terapeutti hyötyy näistä asiakirjoista kuntoutuksen suunnitteluprosessissa. Näistäkään ei tarvitse sinun ottaa huolta kannettavaksi. Voit tulla ensimmäiseen tapaamiseen ilman mitään, aivan omana itsenäsi. Halutessasi mukaasi voit ottaa läheisiäsi tai avustajasi, tai tulla aivan itseksesi. Kalenterikin jos jää kotiin, terapeutti voi antaa seuraavan käyntiajan paperilla tai viestillä. Antoisaa toimintaterapiamatkaa!










Kommentit