Rakasta hermostoasi, se rakastaa sinua

Nyky-yhteiskunta haastaa meitä toden teolla, kun on niin paljon eri vimpakkeita ja vipstaakkeleita, joihin jakaa huomiota. On paljon omaksuttavaa ja opittavaa. Kognitiomme on kovilla. Hengähdystauko olisi paikallaan. Kiirettä puolustellaan monilla syillä; aika, raha, kokemukset, ylimääräinen vapaapäivä. Useilla meillä on paineinen työ ja hektinen vapaa-aika. On hankala asettua kotisohvalle rentoutumaan. Aivomme haluavat olla tehokkaat. Mutta ei terveytemme ja hyvinvointimme kustannuksella!

Jos kukaan ei ole kuolemassa, ei ole aihetta kiireeseen. Ainut kiire, mikä tällä hetkellä on, on kiire rauhoittua. Rauhoittuminen tapahtuu hermoston säätelyn kautta, olemalla aikuinen sisäiselle hätäiselle lapselle. 



Kiire voi olla pelkkä ajatusvääristymä. Puhutaan sisäisestä kiireestä, kiireentunnusta. Ei ole oikeasti kiire, vaan puristava olo johtuu omista sisäisistä vaatimuksista. Pitäisi esimerkiksi olla nopeasti vastaamassa työmeiliin, jotta toinen ei joutuisi odottamaan. Mistä voit olla varma, että toinen haluaa nopean vastauksen? Kannattaa kyseenalaistaa omat ajatus- ja toimintamallit. Pyrkiä pistämään merkille, kun alkaa ottaa juoksuntapaisia askelia. Kysyä usein itseltä Miksi toimin näin? Mihin minulla on nyt kiire? Minne olen menossa? Alitajunta antaa aikanaan sopivan vastauksen.

Jos hermostosi pystyisi puhumaan, mitä se sanoisi? Toivoisiko se lisää kierroksia? Hermostosi antaa sinulle alati viestejä tilastasi, kuunteletko niitä? Hermosto on hyvin anteeksiantavainen ja sinnikäs -  tiettyyn pisteeseen asti. Riittävän kauan kun hermostoa on paiskittu ylikierroksille, sen kyky saattaa itsensä tasapainoon häiriintyy. Immuunivaste ei toimi toivotulla tavalla, keuhkotuuletus on vaillinaista, ruuansulatus häiriintyy, rasvaa kertyy herkemmin, kipua on hankalampi sietää, ihmissuhteissa ja tunnesäätelyssä on reaktiivisempi, itsesyytökset lisääntyvät, vireystila vaihtelee nopeasti väsymyksestä ylivirittyneisyyteen ja häiriöherkkyys lisääntyy. Pitkään jatkunut stressi muuttaa myös aivojemme rakennetta. Hippokampuksessa ja prefrontaalisessa korteksissa solut kutistuvat ja synapsit vähenevät, amygdalassa solut kasvavat. Nämä muutokset aiheuttavat muistivaikeuksia, lisääntynyttä epämukavuutta ja toiminnansäätelyn haasteita.

Mitä haittaa siitä olisi, jos hidastaisit hieman tahtia? Jos vaikka istuisitkin autossa hetken ennen kotiinpaluuta? Huokaisisit henkäyksen työtehtävien välissä? Palauttaisit työtehtävän hieman myöhemmin? Jos joku joutuu sinua tai tekemääsi tehtävää hieman pidempään odottamaan, hän ei kuole siihen (ellei kyse ole ensiaputoimista). Useat meistä kuitenkin kuolevat stressiperäisiin sairauksiin. Kovasti touhottaessa ollaan vastakkain elämän kanssa. Tehdään asiat, joita ei ehditä tehdä rauhassa. Hermostomme ei pysy oikein enää mukana.

Kiirehtiminen ei palvele loppu viimein ketään - ei itseä, toisia tai ympäristöä. Tuhlataan paljon energiaa ja sitä kapasiteettia mitä meillä voisi olla. Vapaapäivä onkin päivä ylikierroksilla olevan hermoston kanssa. Tehdään lyhytnäköisiä ratkaisuja. Tapetaan luova ajattelu ja lämmin yhteistyö.

Millainen historia sinulla on ollut hermostosi kanssa? Miten sinut on opetettu säätelemään vireystilaasi, stressiä, epämukavia tunteita? Onko sinua usein hoputettu tai toppuutettu tutkimasta ympäristöä? Oletko saanut opetella taitoja rauhassa omaan tahtiisi? Miten virheisiisi on suhtauduttu? Oletko elänyt aidosti arvostavassa ja lempeässä ilmapiirissä? Millainen vaikutus kokemuksillasi on ollut myöhempää elämää varten? Millaisia haasteita sinulla on ollut, ja kuinka hyvin olet niistä selviytynyt tähän päivään?

Älä jää odottelemaan, että ympäristö, toiset ihmiset tai elämän-/maailmantilanne muuttuisivat jollain tavalla. Olet itse vastuussa hermostosi tilasta, omasta turvallisuudentunteesta. Kaikkeen et voi vaikuttaa, mutta suurimpaan osaan voit. Kriisienkin keskellä hermostosi lähettää sinulle tärkeitä viestejä siitä, miten kannattaisi toimia. Sinun tehtäväsi on huomata nämä vihjeet ja saattaa ne toiminnan tasolle. Toisinaan voit erehtyä toimimaan lyhytjänteisesti - kuormittuneet aivot haluavat nopeat dopamiinit. Tiedosta, että nopeat dopamiinit eivät ole usein niitä, jotka kannattelevat pitkälle. Tiedät, että olet tehnyt oikeita valintoja, kun sinulla on kokonaisvaltaisesti helpompi olla.

Rakkaus on jonkin määritelmän mukaan kunnioitusta, myötätuntoa ja luottamista. Näitä kannattaa vaalia myös suhteessasi hermostoosi - elät sen kanssa läpi elämän. Saumaton yhteistyö hermostosi kanssa ei ainoastaan palvele sinua itseäsi. Levollisempana olet miellyttävämpää seuraa, aidosti tehokkaampi työntekijä ja empaattisempi vanhempi. Rauhallinen hermosto levittää rauhaa ympäristöön, ja se tulee moninkertaisesti takaisin sinulle sinua rauhoittamaan. Sinulla on mahdollisuus vaikuttaa, millaiseksi elämä muodostuu. 

Voi olla vaikea ajatella, millaista elämä olisi rauhallisemman hermoston kanssa, etenkin jos hermostosi on ollut kroonisessa kuormittumisen tilassa pitemmän aikaa. Voi olla - ja onkin niin - että pysähtyminen saa aikaan nopeamman sykkeen, lisääntyneen ahdistuneisuuden ja epämukavat tunteet. Kuitenkin nämä kestävät vain hetken. Kun näiden yli vielä jaksat, olet perillä ja elämä alkaa. Huomaat, että tämä on juuri sitä mitä kaipasin. Kiire on loppunut. 

Kommentit

Lähetä kommentti