Turvaa rajojen asettamisella

Jokaisella on oikeus olla turvassa. Elämän aikana vaaran kokemus usein heilahtelee aidon uhkan kohdatessa (esim. onnettomuus, sairastuminen, väkivalta) ja sisäisen turvattomuuden hyökyaalloissa (esim. pelko menetyksestä tai kontrollin menettämisestä). Emme voi hallita kaikkea ja joudumme sietämään paljon epävarmuutta.

Jokaisella on velvollisuus tarjota turvaa itsellemme ja muille kanssaeläjille. 

Eloamme säätelee lait, säännöt ja normit sekä yhteiskunnalliset rakenteet, asenteet, kulttuuri ja palvelut, jotka osaltaan ovat vaikuttamassa turvallisuuden tunteeseemme. Jokaisessa perheessä vallitsee myös yksilölliset tavat ja rutiinit. Yksilöä ohjaa mm. keholliset rajat, hormonit, mielentila, tieto, keskittymiskyky, muistot, uskomukset, arvomaailma, pelot, toiveet, mielenkiinnonkohteet, toiminnanohjaustaidot ja aistijärjestelmä.

Suomessa valtionneuvosto on laatinut yhteiskunnan turvallisuusstrategian (2017), jonka periaatteilla pyritään taata kansalaisille elintärkeät toiminnot kaikissa tilanteissa. Elintärkeiksi toiminnoiksi on määritetty puolustuskyky, sisäinen turvallisuus, talous, infrastruktuuri, huoltovarmuus, väestön toimintakyky ja palvelut, henkinen kriisinkestävyys, johtaminen sekä kansainvälinen ja EU-toiminta. Yksilötasolla nämä voisi tarkoittaa itsensä johtamista, yhteistyön tekemistä, oikeuksien puolustamista, sisäisen turvallisuuden kokemista, itsestä huolta pitämistä, rahoituksen ja tarvittavien palveluiden saamista, avun, hoidon ja kuntoutuksen vastaanottamista tarvittaessa sekä oikeutta edistää hyvinvointia myös kriisi- ja häiriötilanteissa. 

Lapsi ei aina tiedä, mikä hänelle on turvallista. Vanhempien on huolehdittava lapsensa tuvallisuudesta asettamalla rajat. Eri ikävaiheissa tarvitaan erilaisia rajoja. Lapsen kasvaessa voi rajoista alkaa enemmän keskustella ja tehdä kompromisseja. Nuori voi hiljalleen laatia vanhemmilleen rajoja esimerkiksi oman rauhan ja tilan saamiseen liittyen. Temperamentti vaikuttaa myös rajojen asettamisen tapaan. Uhmakas ja omaehtoinen lapsi tarvitsee tiukemmat ja johdonmukaiset rajat sekä mahdollisuuden tehdä omia valintoja asetettujen rajojen sisällä. Vahvatahtoinen lapsi koettelee vanhempien hermoja ja sinnikkyyttä päivittäin. Stressaantuneena on helppoa antaa periksi. Rajojen löysäilyn jälkeen menee tovi ennen kuin lapsi alkaa luottaa vanhemman kykyyn pitää rajoista kiinni. Hiljalleen tahtojen taistelu vähenee, ja lapsi tyytyy aikuisen raameihin.

Oma maltti kasvattajana on tärkeä pitää, ja päästää höyryt ulos rakentavalla tavalla. On tärkeä sanoittaa tunteita ja tilanteita ääneen ja pysyä jämäkkänä. On hyvä keskittyä mahdollisimman paljon positiivisiin asioihin ja kehua lasta joka päivä, minimoida syyttelyt ja nöyryytykset. Jos rajojen asettaminen on hankalaa, voi pohtia omaa kasvatushistoriaansa. Onko omat vanhemmat olleet ankaria, päättämättömiä, epävarmoja?  Tai ovatko he tuottaneet sinulle kohtuuttomasti pettymyksiä? Ajatteleeko rajojen tuottavan vahinkoa lapselle? Millaiset ovat voimavarasi? Pyritkö välttelemään konflikteja? Hyvitteletkö lapselle jotain? Pelkäätkö menettävän malttisi? Oletko henkisesti luovuttanut? Hae rohkeasti apua, jos tunnet pärjäämättömyyttä lapsen kanssa esimerkiksi sosiaalitoimesta.

Vanhemman on turvattava lapselle turvallisuus, perustarpeet ja laadittava tarvittavat sosiaaliset säännöt. Rajojen rikkomisesta on hyvä tulla jokin kohtuullinen seuraamus. Se voi olla esimerkiksi jonkin etuoikeuden menettäminen (ruutuaika, herkkupäivä, viikkoraha), vahingonteon korvaaminen, anteeksipyytäminen tai keskustelutuokio. Myönteinen seuraus rajoissa pysymisessä voi olla kaunis kiitos, halaus, suukko, yhteinen mukava tekeminen, herkutteluhetki tai muu pieni palkinto. Huomioi myös yrittäminen! Arjessa voi hyödyntää palkitsemisjärjestelmää motivoimaan itsesäätelytaitojen harjoittelua.




Kuvassa mustien rajojen sisäpuolella on ne asiat, joista aikuisen on huolehdittava lapsen kasvattamisessa. Lapsi ei saa päättää, milloin esimerkiksi menee nukkumaan tai lyökö toista. Rajojen ulkopuolella on asioita, joista lapsi voisi saada päättää, esimerkiksi minkä makuisella tahnalla harjaa hampaat tai mitä lastenohjelmaa televisiosta katsoo. Jotkin rajojen ulkopuolella olevista asioista on lapsen perusoikeuksia, jotka on tarjottava lapselle joka tilanteessa, esimerkiksi oikeus omiin mielipiteisiin, tunteisiin ja persoonallisuuden piirteisiin. Perheet saavat olla kuitenkin ainutlaatuisia myös rajojen asettamisen suhteen, eikä kaikkiin ole olemassa "oikeaa" ratkaisua. Esimerkiksi joissakin perheissä syödään kasvisruokaa tai kuunnellaan tietynlaista musiikkia, eikä kenelläkään ole siihen puuttumista.

Yksilöllisyys on tärkeä huomioida rajojen asettamisessa. Toiset tarvitsevat tiukempia rajoja, toisten kanssa kannattaa löyhentää. Liian tiukat rajat kuristavat ja vähentävät tunnetta elämään vaikuttamisesta. Liiallinen vapaus tuo taas turvattomuutta. Lapsen itsesäätelyn taidot ja toiminnanohjaus eivät ole riittävät tekemään päätöksiä muun muassa perustarpeiden tyydyttymiseen tai turvallisuuteen liittyen. Tällöin on tarpeen puhua imperatiivissa. 


Sopivat rajat tukevat

- itsetuntoa
- itsesäätelytaitoja
- itsehillintää
- keskittymistä
- toiminnanohjausta
- vireystilaa
- itsenäistymistä
- turvallisuudentunnetta
- hyvinvointia
- terveyttä
- itseluottamusta
- luottamusta toisia ihmisiä ja maailmaa kohtaan
- päätöksentekoa
- tunnetaitoja
- riittävyydentunnetta
- hallinnantunnetta
- resilienssiä
- pettymyksensietoa
- priorisointikykyä
- myönteistä minäkuvaa
- yhteisen hyvän tiedostamista
- kasvua ja kehitystä
- syyseuraussuhteiden oivaltamista
- palautumista


Jokaisella on oikeus tuntea, että joku huolehtii.


Millaisia rajoja sinä tarvitset? Huolehditko rajoistasi? Kuinka hyvin perustarpeesi tulevat tyydytetyiksi? Syötkö riittävästi? Juotko riittävästi vettä? Heräätkö virkeänä päivän seuraaviin koitoksiin? Ulkoiletko päivittäin? Oletko fyysisesti turvassa? Uskallatko sanoa ei? Onko sinulla tarpeeksi levähdystaikoja? Pukeudutko miellyttävästi ja riittävän lämpimästi? Lohdutatko itseäsi surkeana päivänä? Annatko luvan itsellesi olla vihainen? Itkeä? Annatko itsesi rakastaa ja tulla rakastetuksi? Oletko itseäsi kohtaan myötätuntoinen? Millaisia rajoja olet asettanut itselle? Onko ne kohtuullisia, sinulle sopivia, ajantasaisia, riittäviä, johdonmukaisia, tilaa antavia?

Hektinen elämänrytmi asettaa haasteita rajojen asettamiselle myös aikuisena itselle. Kun on täysin vastuussa omasta elämästä ja arjesta, voi eteen tulla monenlaista. Kannustan sinua nyt pohtimaan, mitkä asiat tukevat kokonaisvaltaista hyvinvointiasi ja mitkä tukahduttavat sitä. Tarvitsetko lisää vapauksia, vai olisiko syytä olla jämäkämpi? Ei ole väliä, millaiset raamit arkeesi asetat, kunhan ne tukevat arkesi sujuvuutta, lisäävät pitkällä tähtäimellä voimavaroja, pysyt niiden takana tiukkoinakin hetkinä ja pystyt tarvittaessa joustamaan. Tärkeintä on, että asettamasi rajat ovat sinun näköiset ja hyvin itsellesi perustellut. Näin jaksat työskennellä niiden suojelemiseksi. On tärkeää tietää, mitä itseltäsi ja arjeltasi haluat. On aika ryhtyä laatimaan oma turvallisuusstrategiasi.


TURVALLISUUSSTRATEGIA

Herään ___ tuntia ennen lähtöä
Syönkö aamupalan: kyllä / en
Varaan ___ minuuttia siirtymiseen
Pidän päivän aikana ___ levähdyshetkeä
Syön ___ kertaa päivässä
Herkuttelen ___ kertaa viikossa
Liikun ___ kertaa viikossa
Peseydyn ___ kertaa viikossa
Teen töitä ___ tuntia päivässä ja ___ tuntia viikossa
Teen töitä klo _____ välillä
Pidän työpuhelimen äänettömällä vapaa-ajalla: kyllä / en
Otan omaa aikaa ___ tuntia viikossa
Teen kotitöitä ___ tuntia viikossa
Kun olen vihainen, minä ____________________
Kun olen surullinen, minä ____________________
Kun olen ahdistunut, minä _____________________
Kun olen yksinäinen, minä ______________________
Jos joudun paniikkiin, minä _______________________
Kun minulla on kipuja, minä ________________________
Näistä asioista huomaan olevani stressaantunut _____________________________________
Pidän mukavia vaatteita yllä: kyllä / en
Jos koen epäasiallista kohtelua, minä _____________________
Jos en halua tehdä jotain, minä ___________________________
Jos en uskalla kieltäytyä, minä ___________________________
Jos joku toinen ylittää rajani, minä __________________________
Kun teen virheen, minä ________________________________
Nämä asiat hoituvat rutiinilla _______________________________________________
Nämä asiat haluaisin hoitua rutiinilla _________________________________________
Teen nämä, jotta tärkeät asiat rutinoituisivat _____________________________________
Näihin ihmisiin voin luottaa ____________________________________________
Salaisuuteni kätken ___________________________________________________
Jos en tiedä miten toimia, minä _________________________________________
Näihin asioihin voin vaikuttaa ____________________________________________
Näihin asioihin en voi vaikuttaa ja on siedettävä epävarmuutta _________________________________________________________________________
Top 3 tavoitettani ___________________________________________________
Tärkeimmät arvoni ______________________________________________________
Näillä turvaan terveyteni ________________________________________________
Näillä turvaan jaksamiseni ________________________________________________
Näillä vahvistan sisäistä turvallisuuttani ________________________________________
Näillä vahvistan ulkoista turvallisuuttani ________________________________________
Nämä asiat pidän itselläni __________________________________________________
Näihin ei saa kukaan koskea _______________________________________________
Jos olen hädässä, minä _____________________________________________________
Rentoutuskeinoni __________________________________________________________
Jotta muistan tärkeät asiat, minä ________________________________________________
Hoidan fyysistä kuormitustani _________________________________________________
Hoidan sosiaalista kuormitustani _________________________________________________
Hoidan psyykkistä kuormitustani ________________________________________________
Hoidan kognitiivista kuormitustani _______________________________________________
Hoidan aistillista kuormitustani _________________________________________________
Nukun ___ tuntia yössä





Kommentit

  1. Tärkeää asiaa. Vastikään oli lehdessä juttua koulukiusaamisesta ja siitä, että kiusaajat tulevat kotiin asti. Joku perhe oli asentanut valvontakamerat talonsa ulkopuolelle rajoittamaan tällaista tunkeilua. Kauhea asia sinänsä, mutta tässä tapauksessa valvontakamerat varmaankin tuovat lisää turvallisuuden tunnetta sekä nuorelle että koko perheelle.

    VastaaPoista

Lähetä kommentti