Naurujoogaohjaajuus

Ilmoittaudun viime syksynä naurujoogaohjaajakoulutukseen. Kohdallani on alkanut henkilökohtainen naurumatka, josta aion ammentaa myös muille. Koulutukseemme kuuluu kaksi koulutusviikonloppua, etätapaamisia, ryhmäohjauksia ja tehtäviä. Saimme yhdeksi tehtäväksi nauruhaasteen, jossa oli tarkoitus nauraa 10 minuuttia 30 päivän ajan. 


1. päivä: Nauruhaaste aloitettu! Aika meni suhteellisen nopeasti. Taltioin samalla nauruhetkeni. Nauroin mekaanista naurua, oikea nauru oli kyllä lähellä. Vinkuva nauru ja "hähähä"-nauru oli hauskaa. Jälkeenpäin olo rentoutunut ja levollinen. Vatsassa tuntui mukava lämmön tuntu.
2. päivä: Naurut kotona sängyllä maaten kuunnellen eilistä nauruäänitettä. Kissa hengaili vieressä, puoliso oli oven toisella puolella katsomassa telkkaria. Oli outoa nauraa tyhjän päiten varsinkin, kun joku oli kuulemassa. Aika meni hitaasti, ei tullut oikeaa naurua tälläkään kertaa. Vatsalihaksiin sattui, olo jälkeenpäin hieman pöllämystynyt.
3. päivä: Naurut olkkarissa sohvalla. Aika meni nopeasti. Itketti, tuli kyyneleitä. Välillä huomasin nauravani liian väkinäisesti, mikä ei tuntunut hyvältä. Hytkyminen naurun aikana tuntui mukavalta ja hauskalta. Jälkeenpäin hieno rentouden tunne; tämän huomaaminen vei jonkin aikaa.
4. päivä: Nauraminen musiikin tahtiin tuolilla. Nyt tuli oikeaa naurua, aika meni nopeasti. Olo rentoutunut.
5. päivä: Naurut sängyllä maaten. Aloittaminen tuntui vastenmieliseltä. Kuitenkin tuli eniten oikeaa naurua näiden viiden päivän aikana. Oikea nauru lähti liikkeelle 5 minuutin tekonaurun jälkeen, ja sitä tuli sykäyksittäin - välillä mekaanista naurua ja välillä oikeaa. Alkoi naurattaa puolison reaktio nauruihini sekä korkeampi nauruääni. Vatsaan sattui. Huomasin harjoituksen jälkeen miellyttävän ja pehmeän olon - endorfiinit lähti selvästi liikkeelle.
6. päivä: Aamunaurut. Aika meni hitaasti, tuli kuuma ja hiki, ei oikeaa naurua, jälkeenpäin hieman seesteisempi olo - ennen nauruja stressaantunut.
7. päivä: Aika helppoa oli aloittaa tämän päivän naurut. Koko kymmenen minuuttia mekaanista naurua.
8. päivä: Tuntui typerältä aloittaa naurut. Naureskelin rauhassa kevyttä naurua. Loppujen lopuksi nauratti eniten näinä kahdeksana päivänä. Tuntui kivalta tunnustella kehon hytkymistä. Jälkeenpäin hauska ja letkeä olo.
9. päivä: Alussa mekaanista laiskaa naureskelua, väsytti, jonkin verran tuli omaa oikeaa naurua kun tuli samalla hauskoja asioita mieleen. Naurut pisti aineenvaihdunnan liikkeelle. En halunnut jatkaa naurua kellon soidessa 10 minuutin kohdalla.
10. päivä: Lempeät mekaaniset aamunaurut. Loppupuolella harjoitusta tuli oikeaa naurua jonkun aikaa. Rennompi olo jälkeenpäin.
11. päivä: Autonaurut. En kunnolla erottanut, oliko nauruni kovaäänistä tekonaurua vai oikeaa. Yllättävän pehmeä ja rento olo jälkeenpäin.
12. päivä: Autonaurut nauhoitteen säestyksellä. Ei paljon naurattanut.
13. päivä: Naurut eri asennoissa (vaihtelin asentoja minuutin välein, olin mm. kippurassa, X-asennossa, jalat ylhäällä, pää alaspäin). Vatsallaan nauraminen alkoi jostain syystä itkettää. Nella-kissa hyppäsi rinnalle naurujen aikana, säikähdin, jonka jälkeen tuli paljon oikeaa naurua. Aika meni nopeasti, tunsin naurulihasteni vahvistuneen (ei tarvinnut pitää taukoja niin paljon). Jälkeenpäin olo rennompi kuin ennen harjoitusta.
14. päivä: Naurut asentoja vaihdellen sängyllä. Hauskinta oli olla polvillaan nojaten kyynärpäihin pää alaspäin katsoen paljasta hytkyvää vatsaa. Ylivirittynyt ja väsynyt olo ennen harjoitusta, jälkeenpäin olo rentoutunut, vaikken olisi uskonut.
15. päivä: Iltanaurut kuunnellen nauruäänitettä samalla, mekaanista naurua. Oman naurun kuunteleminen tuntui välillä ärsyttävältä, mutta oli siinä hauskojakin kohtia.
16. päivä: En olisi jaksanut/viitsinyt aloittaa harjoitusta. Alussa hyvin laiskaa naureskelua. Isonsin nauruääntä, ja alkoi tuntua paremmalta. Pääosin mekaanista naurua koko kymmenen minuuttia. Olo ok jälkikäteen.
17. päivä: Autonaurut. Ennen harjoitusta meinasin nukahtaa rattiin, jälkeenpäin vireystila ok, rentoutti.
18. päivä: Naurut sohvalla ja keittiössä. Nauraminen tuntui ruokaa valmistaessa suoritteelta ja pöljältä. En tiedä, rentouttiko naurut tällä kertaa, kun puuhaili samalla muuta.
19. päivä: Pyykkäysnaurut. Hyvin mekaanisen tuntuista ja osin vastenmielistä nauramista. Aika meni silti melko nopeasti, ja lopuksi yllätyin, kuinka minuutin jälkeen nauramisesta tunsin rentouden aallon koko kropassa. En olisi uskonut näin tapahtuvan ennen harjoitusta.
20. päivä: Lihaskuntonaurut. Aika meni suhteellisen nopeaa. Keho tottunut mekaaniseen nauruun. Hauska kokemus oli tehdä naurun yhteydessä lihaskuntoliikkeitä. Olo aika hyvä harjoituksen jälkeen.
21. päivä: Suihkunaurut. Pehmeää hiljaista mekaanista naurua, jota en edes noteerannut joka hetki tapahtuvan pesun aikana. Olo ok jälkikäteen.
22. päivä: Sänkynaurut. Pehmoista, suhteellisen suoritevapaata, hengittelyjä välissä. Hauskan muiston tulviessa mieleen tuli oikeaa naurua. Nautiskelin. Tutkin, miten keho hytkyi päästä varpaisiin. Olo virkistyi (mikä oli toivottavaa).
23. päivä: Autonaurut äänitteen kanssa. Nyt oli energiaa nauraa intensiivisemmin, ei tullut kuitenkaan oikeaa naurua, olo ok jälkeenpäin.
24. päivä: Autonaurut. Virkisti.
25. päivä: Autonaurut. Ei tehnyt mieli aluksi aloittaa harjoitusta, mutta nopeasti meni aika oikean naurun purskahdellessa. Nauroin lähes koko kymmenen minuuttia oikeasti, nautiskelin. Jälkikäteen huippufiilis!
26. päivä: Autonaurut. Vähäsen oikeaa naurua. Hieman pettynyt olo, kun ei naurattanut läheskään niin paljon kuin eilen. Olo ok jälkeenpäin.
27. päivä: Autonaurut. Laiskaa vatsan hytkyttelyä, vatsalihakset kipeänä, ei merkittävää eroa olossa ennen ja jälkeen.
28. päivä: Autonaurut. Mekaanista tekonaurua. Aika meni hitaasti. En tuntenut olossa merkittävää muutosta ennen ja jälkeen. Arvelen ajamisen haittaavan naurun rentouttavaa vaikutusta merkittävästi.
29. päivä: Autonaurut. Nopeasti meni aika. Liikuin mekaanisen naurun ja oikean naurun välimaastossa harjoituksen aikana. Olo hieman rennompi jälkeenpäin.
30. päivä: Osittaiset autonaurut. Vatsalihakset/koko keho tottunut tuottamaan mekaanista naurua, aloitus ei ole ollut enää haastavaa. Tasapainoinen ja hyvä fiilis jälkeenpäin. Olen ylpeä, että sain nauruhaasteen tehtyä, hyvä minä, muisk!




Suhtautumiseni omaan nauruun on muuttunut koulutuksen myötä. Aikaisemmin häpesin välillä sitä, että naureskelin yksinäni. Tänään jos joku tulisi kummastelemaan soolonaurujani, kannustaisin hänenkin aloittamaan tyhjännauramisen. 10 minuutin nauramisen jälkeen olo on ollut pääsääntöisesti rentoutuneempi verrattuna aikaisempaan olotilaan. Nauru on toiminut myös virkistäjänä, jos päivällä on väsyttänyt. Kokemuksen syvällä rintaäänellä voin todeta: nauru tasapainottaa energioita, vaikka nauru olisi pelkkää mekaanista tekonaurua. Naurua voi toteuttaa missä ja miten vaan, vain mielikuvitus on rajana. 

Naurujooga on intialaisen lääkärin Madan Katarian kehittämä metodi (1995). Naurujoogassa herätellään meissä olevaa omaa naurua erilaisilla nauru- ja läsnäoloharjoituksilla. Usein naurusessioissa leikitään ja höpsötellään yhdessä. Naurujooga on "joogaa" hengitysharjoitusten vuoksi. Niiden tarkoitus on auttaa keskittymään, olemaan läsnä ja rentoutumaan.

Monilla on ennakko-oletuksia tai jopa epämieluisia kokemuksia naurujoogasta. Voi olla, että naurujoogatuokion aikana on kokenut liiallista jännitystä ja turvattomuutta. Nauruharjoitukset ovat voineet tuntua vastenmielisiltä tai herättänyt epämukavia tunteita. Nauruun on voinut muodostua epäsuotuisia uskomuksia, jos esimerkiksi lapsena on joutunut pilkatuksi, asetettu naurunalaiseksi, kielletty nauramasta tai kommentoitu ikävästi omaa ainutlaatuista naurutyyliä. Nauramiseen voi liittyä myös pelko kontrollin menettämisestä, tai siihen on voinut vuosien varrella kasvaa kynnys/kuilu, jos viimeisimmästä syvänaurusta on kulunut pitkä aika. Olen aina ollut kova nauramaan, mutta minäkään en ole säästynyt nauruun liittyviltä epämiellyttäviltä kokemuksilta. Niitä on ollut vapauttavaa päästä tutkimaan naurumatkani aikana.

Naurun on todettu lievittävän stressiä, fyysistä rasitusta, auttavan astmassa, keuhkoputkentulehduksessa, sydän ja verenkierroin vaivoissa, hitaassa aineenvaihdunnassa, korkeassa verenpaineessa, (lihas)jännityksissä, peloissa, masennuksessa, kuorsaamisessa, vieroituksessa, edistävän unta ja immuunivastetta, parantavan kuntoa (nauruun osallistuvia lihaksia on 300 kpl) sekä lisäävän luovuutta, oppimiskykyä, sosiaalista kyvykkyyttä, yhteenkuuluvuudentunnetta, keskittymiskykyä ja elämäniloa. Nauraessa pallealihas tekee alaspäin suuntautuvaa liikettä ja sisäelimet saavat hierontaa. Vagushermo aktivoituu, rentoutuminen mahdollistuu ja endorfiinit lähtevät liikkeelle. Hyvät vaikutukset tulevat, vaikka nauru olisi tekonaurua - kehomme ei erottele. Minulla on ilo ja kunnia levittää naurua ja sen hyvinvointivaikutuksia tulevaisuudessa naurujoogaohjaajana (myöhempi huomio: valmistuin naurujoogaohjaajaksi keväällä 2022). Missioni on luoda ryhmään turvallinen ja hyväksyvä ilmapiiri, sillä se on mielestäni kaikista tärkeintä, jotta naurujoogasta voi nauttia ja saada kaiken hyödyn irti.

Lähetän sinut nyt naurumatkalle. Pohdi, milloin viimeksi olet nauranut. Milloin olet nauranut niin, että vatsalihaksiin sattuu ja kyyneleet pursuavat silmistä? Millaiset asiat naurattavat sinua? Kenen kanssa sinulla tulee parhaat naurut? Millainen on naurutyylisi? Millainen suhde sinulla on omaan nauruusi? Onko asioita, jotka ovat saaneet sinut tukahduttamaan naurun?

Haastan sinut sukeltamaan vielä syvemmin nauruusi. Aseta puhelimeen hälytys 10 minuutin päähän. Ala nauramaan mekaanisesti. Voit naureskella esimerkiksi rauhassa läpi vokaalit "hahahaha, hehehehe,  hihihihi, hohohoho, huhuhuhu...", voit kokeilla erilaisia naurutyylejä, eri asentoja, ilmeitä, tapoja ja äänteitä. Voit katsoa itseäsi peilistä nauraessasi, mennä toisen luo nauramaan tai nauraa sinulle tyypillistä naurua paikoillasi koko aika. Ihan sama mitä teet, kunhan naurat. Jos vatsalihaksesi väsyvät, hengitä pari-kolme kertaa syvään, ja jatka sitten taas nauramista. Ole lempeä itsellesi. Vaikka oikeaa naurua ei tule, et ole tehnyt mitään väärin. Hälytyksen pirahdettua tunnustele oloasi (huom! Eron olossa voi huomata joko heti tai muutaman minuutin kuluttua naurun lopettamisesta). Mitä huomaat?

Kommentit