Toiminnan terapeuttinen voima

Toiminta ja sen terapeuttinen käyttö on tuttua meille toimintaterapeuteille. Käytämme toimintaa jatkuvasti työssämme asiakkaidemme kanssa toiminnan analyysiä tehden. Missiomme on varmistaa jokaiselle toiminnallisen oikeudenmukaisuuden toteutuminen yhteiskunnassa. Haluamme edistää kaikkien mahdollisuutta osallistua merkitykselliseen toimintaan, ja sitä kautta edistää terveyttä ja hyvinvointia. Jokaisella on oikeus toimintaan.

Toiminnan kautta aistimme ja hahmotamme maailmaa, käytämme aikaamme ja energiaamme, pidämme itsemme aktiivisina, suuntaamme tarkkaavaisuuttamme, luomme muistoja, ratkomme haasteita, pidämme huolta, tyynnytämme tarpeitamme, olemme yhteydessä itseemme ja toisiimme, vaikutamme, määritämme identiteettiämme, muokkaamme kokemusmaailmaamme ja annamme elämälle merkityksen. Haluamme toiminnan kautta luoda uutta, tasapainottaa, rytmittää, järjestää, muodostaa rutiineja, oppia, kehittyä, sitoutua, osallistua, kokea merkityksellisyyttä, nauttia, tutkia, aikaansaada, oivaltaa, uudistua, virkistyä, elpyä, olla, lumoutua ja rentoutua. 

Mitä toivoisit, jos menettäisit toimintakykyäsi; jos katkaisisit jalan, kipeyttäisit selän, kuuroutuisit, halvaantuisit, uupuisit, masentuisit? Millaisen arjen haluaisit? Minkä toimintojen kautta saisit tyytyväisyyttä, tarkoituksenmukaisuutta ja merkitystä elämällesi rajoitteista huolimatta?

Toimintaterapiassa mietimme kuntoutujan kanssa yhdessä kuntoutukselle sopivimmat toimintamuodot. Samalla toiminnalla voi olla monia terapeuttisia vaikutuksia, ja samaa toimintakyvyn haastetta voidaan kuntouttaa erilaisin toiminnoin. Esimerkiksi maalaamisen avulla voidaan edistää käden motoriikkaa, itsetuntoa, kivunhallintaa, hahmottamista, muistia, sosiaalisia taitoja, keskittymistä ja aistisäätelyä. Hahmottamista voidaan vahvistaa maalaamisen lisäksi mm. piirtämisellä, palapelien kokoamisella, pelaamisella, käsitöillä, ruuanlaitolla ja tanssimisella. Tärkeintä on, että toiminta on asiakkaalle mielekästä, motivoivaa ja tarkoituksenmukaista. Toimintaa käytetään toimintaterapiassa aina tavoitteellisesti, sen tulee olla asiakkaalle sopivan haastavaa ja palkitsevaa.

Toiminta voimauttaa, kun se on omien arvojen mukaista, mielekästä sekä aikaan/tilaan/ympäristöön sopivaa. On ihanaa uppoutua merkityksellisen toiminnan vietäväksi. Toimiessa oppii paljon itsestä, toisista ja maailmasta kehittäen omaa toimijuutta. Merkityksellisten toimintojen kautta pääsee omaan potentiaaliin, lähemmäksi itseä.

Millaisten toimintojen suuntaan sydämesi sinua vie?




Kommentit