Voimavaratyöskentely

Terapiaprosessit asiakkaideni kanssa kestävät usein vuosia, ja näihin vuosiin mahtuu yleensä vaihtelevaista jaksamista. Saatamme asiakkaan kanssa huomata, ettemme pääse tavoitteissa eteenpäin toivomallamme tavalla. Kyse voi olla voimavarojen ehtymisestä. Silloin pysähdymme voimavaratyöskentelyn äärelle.

Voimavaratyöskentelyssä on kyse siitä, että tavoitellaan mielihyvää pitkällä tähtäimellä hyödyntäen olemassa olevia vahvuuksia. Arjen suunnittelu lyhyellä tähtäimellä syö hyvinvointiamme. Lyhyen tähtäimen helpotukset auttavat ehkä hetkiseksi, mutta pidemmän ajan päästä ollaan usein tiukemmassa tilanteessa. On oltava riittävästi voimavaroja jaksaaksemme tehdä joka päivä arkisia valintoja, jotka palvelevat hyvinvointiamme kaukonäköisesti.

Arkemme poikkeusoloissa on haastanut meitä monella tapaa. Kamppailemme ristiriitaisten ajatusten kanssa - nähdäkö läheisiä vai pistääkö varman päälle ja olla vain kotona. Huolestuneisuus omasta ja muiden terveydestä nousee herkästi, ja epävarmuus tulevasta voi syöstä toivottomuuteen. 

Nyt sinulla on mahdollisuus tarkastella omia voimavarojasi. Alla on kysymyksiä, joiden tarkoituksena on johdatella sinut pohtimaan, mistä sinä saat voimaa, energiaa ja jaksamista jokapäiväiseen elämään. Voit aloittaa tehtävien teon vaikka heti. Kuitenkin suosittelen ensin tekemään läsnäoloharjoituksen. Voit hakea ohjatun mindfulnessmeditaation esimerkiksi youtuben kautta, tai tehdä seuraavan:

Istu rennon ryhdikkäästi tuolilla. Aseta jalat lattialle. Sulje silmät jos tahdot. Hengitä kolme kertaa syvään sisään. Päästä ilma ulos keuhkoista luonnollisesti (et tarvitse lihasvoimaa). Aseta kätesi sydämesi päälle. Anna hengityksesi virrata vapaasti. Anna lempeän kosketuksesi tuoda myötätuntoa. Ole itsesi kanssa. Laske kätesi rauhallisesti alas ja avaa rennosti silmäsi. Kiitä itseäsi harjoituksesta.


Listaa paperille

1. Mitkä antavat sinulle iloa?

2. Mistä nautit?

3. Mikä rentouttaa ja palauttaa?

4. Mitkä antavat energiaa lyhyellä ja pitkällä tähtäimellä? 

5. Mitkä ovat vahvuutesi (luonteenpiirteet, taidot, mielenkiinnonkohteet)? Minkä toiminnan aikana pääset herkästi flow-tilaan?

6. Mitkä asiat ovat hyvin tällä hetkellä?

7. Mistä olet kiitollinen?

8. Millainen tukiverkosto sinulla on? Missä asioissa kukakin voisi auttaa sinua? Keneen turvaudut, kun on hankalaa?

9. Millä tavoin hoidat hyvinvointiasi tällä hetkellä? Ota huomioon pienet ja suuret arjen teot.

10. Miten tasapainoiseksi koet arkesi tällä hetkellä, esim. työ - vapaa-aika? Uni, lepo ja ravitsemus? Psyykkinen, fyysinen, kognitiivinen, sensorinen ja sosiaalinen kuormitus? Missä olet vahvoilla?

11. Mitkä ovat tärkeimmät arvosi? Kuinka hyvin ne toteutuvat tällä hetkellä? Mitä arvoja sinun on tällä hetkellä helppo toteuttaa arjessasi?

12. Miten olet aikaisemmin selvinnyt vaikeista hetkistä ja ajanjaksoista? Mitä nämä kertovat vahvuuksistasi?

13. Mikä tuo turvallisuudentunnetta?

14. Mitkä asiat antavat itsevarmuutta? Milloin koet olevasi vahvimmillasi?

15. Mitkä tarpeesi tyydyttyvät tällä hetkellä riittävästi?

16. Mistä unelmoit tai mitä toivot tulevaisuudelta? Mitä tekoja olet jo tehnyt näiden asioiden eteen?


Ihmisen tulisi käyttää reilusti yli puolet valveillaoloajasta toimintoihin, joissa kokee olevansa vahvoilla. Uskaltaisin väittää, että suurimmalla osalla tämä ei toteudu aivan näin. Onneksi meillä on kuitenkin mahdollisuus vaikuttaa omaan arkeemme valintojen kautta. On mahdollista pysähtyä tarkastelemaan omaa arkeaan, suunnitella, priorisoida ja toteuttaa. 

Haastankin nyt sinut seuraaviin tekoihin, joiden aloitus voi tuntua vaikealta, mutta joiden tekemisen jälkeen kiität taatusti itseäsi. Tunnustele oloasi ennen toiminnan toteutusta, toteutuksen hetkellä ja sen jälkeen. Mitä huomaat? Jos joku ehdottamistani tehtävistä ei tunnu hyvältä, jätä huoletta tekemättä. Huomioi, mitä tunteita, tuntemuksia ja ajatuksia sisälläsi liikkuu ja jatka seuraavaan. On monta tapaa lisätä arkeensa voimavaroja, löydät varmasti itsellesi toimivimmat keinot.

- Valitse listaltasi jokin toiminta, joka tuottaa sinulle iloa ja/tai nautintoa, ja toteuta se (tai vaihtoehtoisesti merkkaa kalenteriin, milloin teet sen).
- Valitse listaltasi jokin toiminta, joka rentouttaa, ja toteuta se. Vaihtoehtoisesti voit tehdä mitä tahansa, mikä tällä hetkellä tuntuu sinulle oikealta.
- Kysy läheiseltä ihmiseltä positiivista palautetta itsestäsi, ja kirjoita ne ylös. Lue lista seuraavana päivänä uudelleen. Mitä huomaat itsessäsi?
- Pidä viikon ajan kiitollisuuspäiväkirjaa (esim. juuri ennen nukkumaanmenoa). Listaa paperille asioita, joista olet aidosti kiitollinen.
- Tee helpoin teko, joka ajattelet lisäävän turvallisuudentunnetta juuri nyt.
- Kiitä itseäsi käsi sydämellä siitä, että maltoit pysähtyä voimavarojesi äärelle.






Kommentit