Motivaatiohaasteita

Meille kaikille tuttu tilanne: muutokselle olisi tarve, missä motivaatio?

Työssäni kohtaan tilanteita, joissa asiakas ei ole motivoitunut. Hän on esimerkiksi saanut maksusitoumuksen toimintaterapiaan, muttei koe tarvetta muutokselle. Voi olla, ettei asiakas ymmärrä haasteitaan, tai nuori on tullut vastaanotolleni vanhempiensa toiveesta. Ulkoapäin voi näyttää arjessa olevan selviä haasteita, mutta työskentelyämme hankaloittaa jokin.

Motivaatiohaasteet voivat olla piilossa terapeutilta tai asiakkaalta. Yleensä ne tulevat kuitenkin jossain vaiheessa esille, esimerkiksi terapiakertojen jatkuvana perumisina, sovittujen välitehtävien laiminlyönteinä tai kuntoutuksen pakoilleenjymähtämisenä. 

Motivaatiovajeen syyt voivat olla hyvin moninaiset.
 
ympäristö ei tarjoa tarpeeksi tukea muutokselle
voimavaroja ei ole tarpeeksi
akuutti kriisi, joka vie huomiota
huonot kokemukset aiemmasta muutosyrityksestä
ei tarvittavia välineitä
ei tiedä, miten aloittaa
hankaluus sietää epävarmuutta tai hankalia tunteita
välttelykäyttäytymiseen turvautuminen
toimintaa hankaloittavat pakko-oireet, aistipulmat, muistihaasteet, lamauttavat kiputilat tmv
itsehillinnän/impulssikontrollin pulmat
uniongelmat, huono ravitsemus, fyysiset rajoittavat tekijät
toiminnanohjaushaasteet
priorisointihaasteet
jarruttavat ajatukset (esimerkiksi ajatus siitä, että mieli pysyy samanlaisena vaikka tekisi mitä, tai että pitää olla tietynlainen mieli, jotta voi aloittaa toiminta)
luovuttamistaipumus
korostunut täydellisyydentavoittelu, itsekriittisyys
häiritsevä muutosvastarinta
motivaatio vain ulkoista
ei usko muutoksen mahdollisuuteen

Asiakkaalle voi olla hämmentävää, kun ei saa itselleen tärkeitä asioita tehdyksi, vaikka kovasti haluaisi. Aloittamisen haasteet voivat olla pimennossa. Terapiassa voidaan lähteä asiakkaan kanssa yhdessä kyselemään lempeän tunnustelevasti miksi-kysymyksiä pureutuaksemme motivaatiohaasteita syvemmälle.

"Ei tullutkaan käytyä siellä kävelyllä..."
"Miksi?"
"Ei jaksanut."
"Miksi?"
"Nukuin huonosti."
"Miksi?"
"Nukahtaminen kesti."
"Miksi?"
"Oli paha olla."
"Miksi?"
"Ahdisti." 
"Miksi?"
"Mietin, löydänkö koskaan kumppania."
"Miksi?"
"Pelkään, että jään yksin."

Keksityssä esimerkissä yksinäisyydenpelko johti välillisesti siihen, ettei henkilö käynyt kävelyllä, vaikka oli alun perin sovittu. Jos henkilö on edelleen sitä mieltä, että hänen olisi hyvä käydä kävelyillä edistääkseen toimintakykyä, hänen kanssaan voitaisiin lähteä työstämään haastetta useaa eri kautta. Voisin ehdottaa asiakkaalle pelkojen työstämistä, ahdistuksenhallintakeinojen opettelua, unta parantavien keinojen läpikäymistä tai vireyttä tukevien keinojen kokeilua. Terapiassa voitaisiin käydä konkreettisesti kävelyllä ja tunnustella ulkoilun vaikutusta vireystilaan. Muutosprosessin haasteet usein johdattelevat tarkastelemaan kuntoutujan elämää hyvin kokonaisvaltaisesti. Jos esimerkiksi aktiivisuuden lisääminen ei edisty keskustelun ja ajankäytön suunnitteluavun johdattelemana, on parempi pysähtyä aloittamisvaikeuksien äärelle syvemmin. Kaikki vaikuttaa kaikkeen.

Motivaatiohaasteita kannattaa aina pysähtyä tarkastelemaan, sillä niihin löytyy aina jokin selitys. Mitä paremmin tuntee itsensä ja on rehellinen, sitä pidemmälle ongelman ratkaisemisessa pääsee. Yhdessä terapeutin tai läheisen kanssa voi päästä pohdinnoissa vielä pidemmälle, ydinjuurille. Toimintaterapeutin työhön kuuluu olennaisesti asiakkaan motivointi sekä toivon ylläpitäminen.

Joskus asiakkaan kanssa todetaan, että haluttuun lopputulokseen pääsemiseksi pitää tehdä töitä ensin jonkun taustalla olevan haasteen kanssa. Esimerkiksi jos tavoitteen mukaista toimintaa estää voimakkaat pakko-oireet tai muistihaasteet, on ensin työstettävä ja keksittävä keinoja helpottaa näitä taustavaikuttimia ennen varsinaiseen tavoitteeseen pääsemistä. 


Kohdatessasi motivaatiohaasteita kokeile seuraavia harjoituksia


- Mieti, missä todella haluat muutosta. Listaa kaikki, jotka tulevat mieleen arvostelematta. Merkitse listasta tärkeimmät ja aseta ne tärkeysjärjestykseen. Huomioi ketjutukset. Esimerkiksi jos haluat vireyttä päiviisi, uniongelmat, liikkumattomuus ja epäsäännöllinen ruokarytmi ovat taustavaikuttimina. 
- Mitkä ovat voimavarasi tällä hetkellä asteikolla 0-10 (0 = voimavaroja ei ole, 10 = voimavarat huipussaan)?
- Mitkä ovat 5 tärkeintä arvoasi? Miten hyvin arvosi kohtaavat nykyisen arkesi?
- Mitä asioita tällä hetkellä teet ulkoisesta motivaatiosta käsin - silkasta velvollisuudesta tai pakon saattelemana? Voisiko joistakin näistä irrottautua?
- Jos kaikki olisi mahdollista, millainen arkesi olisi?
- Mitkä asiat vievät energiaasi ja aikaasi tällä hetkellä eniten? Onko nämä asiat sinulle tärkeitä? Mihin arvioihin ne liittyvät?
- Mitä tavoittelet tällä hetkellä elämässäsi? Kuinka motivoitunut ja sitoutunut olet näihin muutospyrkimyksiin asteikolla 0-10?
- Miten arvioisit oman pystyvyytesi muutosprosessin edessä? Uskotko, että muutos on mahdollista?
- Millaisia aikaisempia kokemuksia sinulla on muutosprosesseista? Miten ne saattavat vaikuttaa tavoitteiden saavuttamiseen?
- Mitkä ympäristötekijät tukevat ja estävät sinua toimimasta parhaimmalla mahdollisella tavalla?
- Ketkä ovat tärkeimmät tukijoukkosi? Kenen puoleen käännyt, kun on hankalaa?
- Voisiko joku ulkoinen palkinto motivoida sinua alkuun pääsemisessä ennen sisäisen motivaation heräämistä? Mikä sinua motivoi?
- Miten olet aikaisemmin selvinnyt muutosprosessiin kuuluvista "repsahduksista"?
- Jos pääsisit tavoitteeseesi, mitkä asiat muuttuisivat paremmaksi? Mistä mahdollisesti joutuisit luopumaan?
- Mitkä motivaatiota tukevia luonteenpiirteitä omaat? Voit katsoa alla olevasta listasta esimerkkejä.




















Mikään muutosprosessi ei ole täydellinen. Vaatii paljon valmiuksia, taitoja, ympäristön tukea, sopivia välineitä, aikaa, sietokykyä sekä tarvittavan avun vastaanottamista onnistuakseen muuttamaan tapoja, tottumuksia ja rutiineja. Kun jaksaminen on kortilla, ihminen luontaisesti tekee lyhyellä tähtäimellä palvelevia asioita. Se on näennäistä energiatehokkuutta. Pysähtele itsesi äärelle tasaisin väliajoin tunnustelemaan teetkö aidosti sinun näköisiä valintoja ja mikä sinua vie elämässä eteenpäin.




Kommentit