Kaaoksenhallinta

Havahduin kaaokseen. Olen vastikään muuttanut uuteen asuntoon, ja purkamattomat muuttolaatikot ovat haitanneet esteetöntä kulkua kodissani. Lisäksi on tuntunut, että töissä ja vapaa-ajalla on ollut liikaa hoidettavia asioita. Arkeni tuntui vielä suhteellisen hallittavissa olevalta, mutta halusin helpottaa oloani kaaoksen keskellä.

Häiritseviä asioita on usein asiat, mitkä ovat roikkuneet jo kauan tai joiden deadlinet uhkaavat lähestyä (tai ovat jo menneet). Helpommin keskeneräisyyttä sietää, jos asioita on tarpeeksi vähän. Elämässä on aina jokin kesken. Kun hoidettavia alkaa olla liikaa, alkaa elämä tuntua hallitsemattomalta. Kun mieli alkaa oireilla keskeneräisistä asioista, elämä kaipaa jonkinlaista järjestystä.

Tässä blogiteksissä esittelen harjoituksia, joiden myötä voit pysähtyä tarkastelemaan omaa arkeasi ja saada hallinnantunnetta kaaoksen keskelle.




Harjoitukset

Hae kynä ja paperia. Ota mahdollisimman mukava asento. Huokaise ja orientoidu tähän hetkeen.

Aloita listaamalla asiat, jotka tällä hetkellä ovat kesken tai hoitamatta. Kirjaa aivan kaikki keskeneräiset asiat. Jos mieleesi ei tule hetkeen mitään, voit kulkea ympärillesi, availla kaappeja ja katsella huonekaluja ja tavaroita. Mitkä asiat ovat pyörineet mielessäsi? Mihin asioihin ei ole ollut aikaa tai jaksamusta? "Oksenna" kaikki mieleen tulevat asiat paperille sen enempää miettimättä. 

Seuraavaksi istuudu ja pysähdy listasi äärelle. Merkkaa asiat, jotka tällä hetkellä häiritsevät mieltäsi/kehoasi eniten. Syy voi olla mikä tahansa. Jos häiritseviä asioita tuli merkattua paljon, priorisoi näistä sinulle viisi häiritsevintä ja tärkeintä.

Mieti sitten omaa jaksamustasi. Onko sinulla voimavaroja työstää häiritseviä hoitamattomia asioita tänään tai kuluvan viikon aikana? Jos koet ettei ole, mieti keinoja, jotka palauttaisivat, rentouttaisivat tai virkistäisivät. Oletko kuormittanut itseäsi aivotyöskentelyllä viime aikoina? Tämän vastapainoksi suosittelisin sinua esimerkiksi käymään rauhallisella kävelylenkillä. Jos taas olet kuormittanut itseäsi fyysisesti, voisitko kokeilla rentoutumiskeinona venyttelyä tai ohjattua meditaatiota? Oletko saanut tarpeeksi omaa aikaa? Voisiko puhelu ystävälle virkistää? Hemmottelisitko itseäsi jalkakylvyllä tai keittäisitkö kupillisen kahvia?

Vaikket tällä hetkellä jaksa tai pysty työstää tekemättömiä tai keskeneräisiä asioita, yleensä helpottaa jo se, että ne ovat jossain ylhäällä. Tällöin mielen ei tarvitse jatkuvasti olla muistuttelemassa näistä toiminnoista, ja energiaa jää enemmän asioiden eteenpäin viemiseen.

Voit myös kokeilla seuraavia keinoja hallitaksesi kaaoksen tunnetta:
- listaa asiat, joihin voit ja et voi vaikuttaa
- siisti lompakkosi turhista kuiteista ja korteista
- järjestele asuntosi, karsi turhat tavarat
- peru toissijaisia menoja kalenteristasi
- puhdista likaisin/häiritsevin asia kodistasi, esimerkiksi uuni tai likakaivo, nauti työn jäljestä
- tee mindfulnessharjoitus
- kirjoita 20 minuuttia vapaalla ajatuksenvirralla
- pysähdy kahvi- tai teekupposen äärelle, käytä kaikkia aistejasi (aistimuksiin keskittyminen rauhoittaa hermostoa)
- tee lista asioista, joista voisit luopua
- laita soimaan rauhallista musiikkia ja pistä silmät kiinni
- ota omaa aikaa
- nuku päiväunet
- liiku kehoasi kuunnellen
- tee pienin asia, jonka voit tehdä turvallisuudentunteesi parantamiseksi (vinkkejä tekstissäni Sisäisen turvallisuuden vahvistaminen)
- tuoksuttele ihanaa hajua
- laita käsi sydämesi päälle
- kirjoita asioita, joista olet oikeasti kiitollinen (huom. voi olla, ettei hetkeen tule mitään mieleen, odota hetki)

Millaisin keinoin sinulla on ollut tapana lisätä tunnetta elämänhallinnasta?

Kommentit

  1. Heippa! Lähdin etsimään sisältöä toimintaterapia-aiheella ja olipa kiva törmätä blogiisi! Tuttuja ajatuksia... Itselleni myös listojen tekeminen ja konkretisointi ovat tärkeitä työkaluja. Jään mielenkiinnolla seuraamaan myös tulevia tekstejäsi. :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hei! Ja kiitos kommentistasi! Lämmittää mieltä, että olet tykännyt blogistani. Listat ovat arjessani pop. Olen "hurahtanut" niihin, ja tehnyt niitä lapsuudesta asti. Välillä on pitänyt itselleni muistuttaa siitä, että ne ovat minua varten, eikä toisinpäin. Saanko kysyä, oletko toimintaterapeutti, tt-opiskelija vai muuten vain kiinnostunut aiheesta? :)

      Poista
  2. Hyviä vinkkejä. Tuo aikatauluttaminen on tärkeää. Meillä tuo likakaivon tyhjennys tehdään ulos ihan ammattilaisen toimesta pian. Sisäkaivot yritämme puhdistaa kerran kuussa, mutta valitettavasti joskus se hieman viivästyy. https://vtm-putkistohuolto.fi/valkeala

    VastaaPoista

Lähetä kommentti