Tarpeisiin vastaaminen





Meillä on moninaisia tarpeita. Tarpeet ja niiden tyydyttymisaste liittyy vahvasti motivaatioon, valintoihin, käyttäytymiseen, ajatuksiin ja tunteisiin, ja paljon paljon muuhunkin niin tietoiseen kuin tiedostomattomaankin - vaikuttaen toimijuuteen. Tämän blogitestin kautta pääset tutustumaan yhteisiin inhimillisiin tarpeisiimme sekä tutkailemaan tarpeiden tyydyttymistä tämänhetkisessä elämässäsi.

Teemaa pohtiessani tuli ensimmäisenä mieleen Maslow'n tarvehierarkia (vaikkakin se lienee jo hieman aikaansa elänyt). Siinä ajatellaan, että ihmisen tulee tyydyttää riittävästi perustarpeensa ennen kuin voi alkaa etsiä tyydytystä ylemmille tarpeilleen. Tärkeintä on hengissä säilyminen; fysiologiset tarpeet ja turvallisuus. Seuraavaksi tulevat esille rakkaus ja yhteenkuuluvuus, arvostus, ja lopuksi itsensä toteuttaminen. Myöhemmin Maslow on lisännyt hierarkiaan vielä itsensä ylittämisen tarpeet, jolla tarkoitetaan yhteyden saamista johonkin minää suurempaan (taiteeseen, uskontoon tms).
Tiedosto:MaslowsHierarchyOfNeeds.svg – Wikipedia
https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/3/33/MaslowsHierarchyOfNeeds.svg

Nykymaailmassa yhä vähemmän ja vähemmän tarvitsee olla huolissaan omista fysiologisista tarpeista tai turvallisuudesta hengissä säilymiseksi. Toisiin yhteyden pitämisestäkin on tullut aina vain helpompaa somekanavien myötä. Nykyisin olemme keskittyneet ehkä eniten arvostuksen ja itsensä toteuttamisen tarpeiden täyttämiseen - kaikki muu on ikään kuin "itsestään selvää" -  saadaan ruokaa kaupasta ja ollaan turvassa omissa kodeissamme. Etsimme väyliä itsemme toteuttamiseksi mielenkiintoisilla työtehtävillä ja harrastuksilla, ja havittelemme arvostusta. 


Nyt on tullut aika pysähtyä omien tarpeidesi äärelle. Katso alla olevaa listaa ja mieti jokaisen kohdalla, kuinka hyvin (asteikolla 0-10) kyseinen tarve tai sen osa-alue toteutuu tällä hetkellä arjessasi. Voit asettaa plussia, miinuksia ja puolikkaita, jos se helpottaa arviointia.

Yhteys itsen ja toisen kanssa

Empatia
Huomioiduksi ja kunnioitetuksi tuleminen
Hyväksyntä
Kuulluksi tuleminen
Luottamus ja varmuus
Läheisyys ja rakkaus
Vastavuoroisuus
Vuorovaikutus ja yhteys
Tuki, yhteistyö ja yhteenkuuluvuus

Eheys

Aitous ja rehellisyys
Läsnä oleminen

Kehon hyvinvointi

Kosketus ja nautinto
Ravinto, liikunta, lepo ja valo
Seksuaalinen ilmaisu
Suoja, lämpö ja turva

Merkitys

Itseilmaisu, inspiraatio ja luovuus
Kiitollisuus
Oppiminen ja kasvu
Pätevyys, aikaansaaminen ja onnistuminen
Sureminen
Vaikuttaminen ja merkitys
Myötävaikuttaminen

Rauha

Ennakoitavuus
Järjestys, harmonia ja helppous
Lohtu ja kauneus
Tasapaino ja rauha
Tasavertaisuus ja reiluus

Itsenäisyys

Vapaus, valita ja vaihtelu
Yksityisyys ja tila
Vastuu

Leikki

Ilo, hauskanpito ja seikkailu

Lähteenä käytetty Jääskinen, A-M. & Pelliccioni, S. 2017. Mitä sä rageet? - tunteita sikanolosta sairaan siistiin s. 201-203.


Laske kunkin tarveosion keskiarvo. Laske vielä yhteiskeskiarvo kaikista tarveosioista. Mitä saat tulokseksi? Onko joku osio tai yksittäinen kohta selvästi muita paremmin tai kehnommin tyydyttynyt? Vastaako kokonaiskeskiarvo yleistä olotilaasi? Mitä tulos voisi kertoa tilanteestasi? Mikä tarve vaatisi nyt huomiotasi? Tyydyttyykö jokin tarve liikaakin, ehkä toisen tarpeen kustannuksella?

Laadi vielä lista tarpeista, jotka täyttyvät hyvin kohdallasi (esimerkiksi kolme tyydyttyneintä tarvetta). Kirjoita tarpeen viereen perustelu, miten tarpeen tyydyttyminen näkyy tämänhetkisessä arjessasi konkreettisesti.

Laadi sitten lista tarpeista, jotka eivät olet tyydyttyneet tällä hetkellä kovin hyvin (esimerkiksi kolme huonoimmin tyydyttynyttä tarvetta). Aseta ne järjestykseen aloittaen huonommasta. Kirjoita tarpeen viereen toive, miten haluaisit asian olevan, jos kaikki olisi mahdollista.

Mieti sitten, voisiko tyydyttymättömille tarpeille tehdä jotain. Ympyröi ne, joihin voit vaikuttaa jollain lailla. Kirjoita sitten mahdollisuuksia, miten voisit edistää tarpeen tyydyttymistä nyt, tämän päivän, viikon tai kuukauden aikana. Älä vielä mieti, mikä on oikeasti mahdollista ja mikä ei. Anna kaikkien vaihtoehtojen tulla mieleesi.

Laadi sitten suunnitelma niistä tarpeiden tyydyttymistä edistävistä keinoista, jotka olet valmis ja halukas toteuttamaan. Toteuta suunnitelma. Onnea matkaan!

Kommentit