Elämään vaikuttaminen

Pysähdy hetkeksi itsesi äärelle. Ota kynää ja paperia viereesi. Tarkkaile hengitystä, kehoa, tunnemaailmaasi ja ajatuksenjuoksuasi. Pane merkille ne asiat, joita kohtaan huomaat tuntevasi vastustusta, pakoilemisentarvetta, epämiellyttävyyttä tai vastentahtoisuutta. Kirjoita nämä ylös yksi kerrallaan seuraavaa odottaen. Viivy harjoituksessa muutama minuutti. Tarkastele lopuksi oloasi ja halutessasi listaasi. Mitä huomaat?

Huomasit ehkä vastustelleesi mielessäsi tulevaa palaveria, alkavaa siivousurakkaa, lenkille lähtemistä, eilistä sanaharkkaa, häiritseviä ajatuksia tai kiputuntemusta. Saatoit laittaa merkille vastustelusi kehollisen vastineen, esimerkiksi leukojen kiristyksen tai puristavan tunteen rinnassa. Et ole vastusteluissasi yksin. Hankalien tunteiden ja tuntemusten keskellä on aivan luonnollista, että yritämme pyrkiä siitä eroon. Kukapa sitä mielellään kärsisi? Herkästi lähdemme kontrolloimaan tunteitamme, ajatuksiamme ja arkeamme. Haluamme takaisin koetun mukavuuden. Yritämme toisinaan epätoivoisina, väen vängällä painostaa elämäämme taipumaan haluamaamme suuntaan, mikä ei välttämättä todellisuudessa ole mahdollista.

On hyvä tulla tietoiseksi vastusteluista. Pelkästään tietoisuus voi jo helpottaa, mutta tarvitaan kuitenkin vielä hyväksymistä. Hyväksyminen ei poista heti epämiellyttävää emootiota, mutta se ehdottomasti helpottaa niiden sietämistä. Vastustellessa asioita (joihin ei voi vaikuttaa) hukkaa voimavaroja aiheuttaen tahattomasti itselle stressiä jo valmiiksi olevan stressin päälle. Hyväksymällä tunteet ja tuntemukset lähtevät virtaamaan ja kulkeutuvat ajallaan pois hermostostasi.

Tarkastele alla olevaa listaa ja pohdi, mihin vaikutusmahdollisuutesi yltävät:

- perimä
- ajatukset
- tarpeiden tyydytys
- menneisyys
- tulevaisuus
- tunteet
- tuntemukset
- kipu
- suhtautuminen
- lait
- ympäristö
- geenit
- temperamentti
- käyttäytyminen
- muiden käyttäytyminen
- valinnat
- muiden toiminta
- olosuhteet
- koulutus
- opitut tavat
- mahdollisuudet
- sukujuuret
- taidot
- toimintakyky
- terveys
- uskomukset
- unelmat
- arvot
- maailman tila
- kulttuuri
- saatu kasvatus
- tulkinnat
- myötätunnon kokeminen
- herkkyys
- kokemukset
- läsnäolo


Joihinkin asioihin voit vaikuttaa suoraan, esimerkiksi valintoihin ja ympäristöön. Voit valita meneväsi kävelylle tai järjestellä kotiasi viihtyisemmäksi. Aina et kuitenkaan voi vaikuttaa näihinkään. Joskus ei ole mahdollisuutta mennä kävelylle (esimerkiksi isomman leikkauksen jälkeen) tai sisustaa kotia haluamalla tavalla (jos rahat eivät riitä kauniiseen lipastoon). Joihinkin asioihin ei voi vaikuttaa taas laisinkaan, esimerkiksi sukujuuriin tai geeneihin. Ne ovat mitä ovat, tykkääpä niistä tai ei.

Useimmat asiat menevät sekäettä -kategoriaan. Tulevaan voit vaikuttaa valitsemalla harrastukseksesi kitaransoiton jalkapallon sijasta - harjoitella sorminäppäryyttä ja rytmitajua tiimipelaamisen ja lihasvoiman sijaan. Harrastus voi poikia musiikkiin liittyviä mahdollisuuksia ja kenties ihmissuhteita. Et kuitenkaan voi tietää, mitä tulevaisuus tuo tullessaan pidemmän päälle; voi olla, ettet löydäkään samanhenkisiä ihmisiä kitaratunneilta, tai sormesi eivät taivukaan kaikkiin otteisiin. 

Vanhaa viisautta lainaten voit aina vaikuttaa elämääsi muuttamalla, sallimalla tai luopumalla. Asiaan, johon et voi vaikuttaa, kannattaa opetella hyväksyvää suhtautumista. Huomaa, ettei hyväksyminen ole suinkaan luovuttamista tai alistumista, eikä se varsinkaan tarkoita väkisin positiivista suhtautumista. Ainoastaan hyväksymistä. Hyväksyntä vapauttaa vastusteluista (lue: lisästressistä).






Täällä voit tutustua hyväksymisen ja läsnäolon harjoitteluun: 

Hyvinvoinnin lisäämiseksi tarvitaan toisinaan (ja aika useinkin) hyväksymistaitojen lisäksi luopumistaitoa. Elämä on täynnä mielenkiintoisia mahdollisuuksia, joihin olisi houkutteleva tarttua; on kekkereitä, illanistujaisia, hallitustoimintaa, harrastuksia, kursseja, koulutuksia, nettivalmennuksia, tapahtumia, kulttuurielämyksiä ja työtarjouksia. Jos jokaiseen mielenkiintoiseen asiaan sanoo kyllä, palaa äkkiä loppuun. On hyvä tiedostaa, mitkä asiat kiinnostavat aidosti, priorisoida ne, tarkkailla aikataulua ja tunnustella omaa jaksamista aina, kun on sanomassa johonkin asiaan kyllä. Kun sanot kyllä jollekin, sanot ei toiselle. Alla väyliä luopumisen pohdintaan ja harjoitteluun liittyen.

- Tarkkaile ajankäyttöäsi päivän/viikon ajan esimerkiksi ajankäyttöympyrän avulla: https://doczz.net/doc/7074995/ajank%C3%A4ytt%C3%B6ympyr%C3%A4--24h-
Kuinka suuri osa ajankäytössäsi on sinulle oikeasti merkityksellistä? Miten haluat aikaasi viettää? Käytätkö tunteja päivässäsi velvollisuuksien hoitamiseen ja "ihan mukavalta" tuntuviin asioihin? Mille haluaisit sanoa oikeasti kyllä? Mikä on oikeasti tärkeää? Mikä aivan välttämätöntä (mieti kaksi kertaa)? Jos saisit jättää 2 asiaa, mitkä ne olisi? Jos olisi pakko luopua kahdesta asiasta, mitkä ne olisi? Millainen olisi sinun ihannevuorokautesi jos kaikki olisi mahdollista? Miten tämä eroaa nykyisestä, todellisesta arjestasi? Viimeksi mainittuja asioita voit pohtia ohjatusti tekstissäni Ajankäytön tarkastelu.

Miten voisit harjoitella taitoja arjessasi? Mitä tekstin lopussa lueteltuja oikeuksiasi sinun on vaikea puolustaa?

- Omien rajojen pitämisen harjoittelua: https://himahappiness.com/2018/10/30/harjoitus-omista-rajoista/


- Artikkeli liiallisesta kiltteydestä leikkimielinen kiltteystestin kera: https://www.iltalehti.fi/mieli/a/35ba9856-cde0-4e79-b700-720d44c750c8


Toimintaterapiassa tehdään töitä hyväksymisen ja luopumisen, mutta ennen kaikkea muutoksen kanssa. Kuntoutujalle voi esimerkiksi olla tärkeä tavoite oppia valmistamaan kasvisruokaa tehden muutoksia ruokailutottumuksiinsa. Vastikään eläköitynyt asiakas voi tarvita tukea roolimuutoksessa. Kävelykyvyn menettänyt tarvitsee totuttelua uuteen liikkumisen tapaan.

Haastan sinut pohtimaan, mitä muutoksia sinä haluat arkeesi tehdä. Haluaisitko käyttää aikaasi jotenkin toisin? Haluaisitko esimerkiksi....

Vahvistaa voimavarojasi?
Palautua paremmin?
Luopua jostakin?
Vahvistaa hyväksyvän läsnäolon taitoja?
Suhtautua kehoon myötämielisemmin?
Saada ajatuksiin etäisyyttä?
Vahvistaa tunteidensäätelyä?
Olla fyysisesti vahvempi?
Kehittää tasapainoa?
Höllentää vaatimuksia?
Tehdä muutoksia ympäristöön?
Saada syvempää yhteyttä ystäviin?
Tehdä enemmän mielekkäitä asioita?
Tutustua arvoihin?
Uskaltaa rohkeammin unelmoida?
Hyväksyä kipua?
Kasvattaa rohkeutta?
Edistää terveyttä?
Tuntea itseä paremmin?
Puolustaa tarpeita jämäkämmin?
Saada enemmän iloa?
Vaikuttaa asioihin?
Kohdata vaikeita tunteita?
Tietää, mitä vaaditaan?
Kasvattaa joustavuutta?
Muodostaa toimivampia rutiineja?
Edistää ajankäytön hallintaa?
Kehittää yksittäisiä taitoja?
Parantaa muistia?
Kerätä rohkeutta pyytää apua?


Mikäli sinulla on motivaatiota ja voimavaroja tehdä muutostoiveesi eteen konkreettisesti jotain, pyydän sinua ensin asettamaan muutoksen osa-alueet tärkeysjärjestykseen. Suosittelen aloittamaan kahdesta tärkeimmästä. Jos haluat mitata muutosprosessissa etenemistäsi, laadi konkreettiset tavoitteet. Tavoitteiden asettamisessa kannattaa kiinnittää huomiota, että tavoite on mitattavissa ja saavutettavissa oleva, realistinen ja sinulle aidosti merkityksellinen.
Esimerkki: Tavoitetta "Tasapainoni kehittyy" on vaikea arvioida, koska se on vielä liian epämääräinen. Tavoitteeksi voit valita esimerkiksi "Pysyn pystyssä yhdellä jalalla 1 minuutin ajan". Tai tavoite "Palaudun paremmin" voisi olla muodossa "Nukun keskimäärin 8h yössä".

Kirjaa kalenteriin, milloin palaat asetettuihin tavoitteisiin ja laadi toimintasuunnitelma. Kannustan sinua kertomaan tavoitteestasi ja suunnitelmastasi läheisellesi. Usein ääneen sanotut tavoitteet (ja mahdollisesti jollekulle "tilivelvollisena" oleminen) kasvattavat onnistumisprosenttia. Alkudraivin ja -innostuksen jälkeen saatat hyvinkin tarvita läheisen kannustamista ja motivointia. Voit vaihtoehtoisesti kirjoitta myös itsellesi motivointikirjeen tai kuvata motivointivideon, jossa perustelet itsellesi muutoksen tärkeyden - palata tähän, kun suunnitelmat alkavat lipsua. Voit luvata itsellesi prosessin puoleen väliin jonkun porkkanan (esimerkiksi hemmottelupäivän tai suklaalevyn) motivaatiota ylläpitämään. 

Kun olet päässyt määränpäähäsi, tai yrittänyt sitä!, muista kehua itseäsi lempeästi. Helli, kiitä, tarvittaessa lohduta. Kirjaa ylös tuntemuksiasi ja tee tarvittaessa uusi arviointi nykytilanteestasi. Älä unohda koskaan sitä, mikä on sinulle oikeasti arvokasta ja merkityksellistä. Pysähtele, pohdiskele, ja pysähtele taas. Toivotan sinulle hurjasti onnea matkaan elämääsi vaikuttamisessa!

Kommentit