Auta itseäsi ennakkoon syksyä varten

Kesäloma on usealla jo alkanut, joillakin kohta loppunut, osalla vielä tulossa. Itselläni kesäloma alkaa viikon päästä. Vaikka nautin suurelta osin työstäni, loman alkaminen on ihanaa - voi tehdä mitä haluaa ilman velvoitteita ja kellon tuijottelua. Ah, mikä vapaus.

Kun töihin paluu häämöttää, alkaa usealla tulla vastustavia tunteita. Se on aivan luonnollista. Arkeen tulee iso muutos, kun työt alkavat loman jälkeen.

Autoin tänä vuonna itseäni ennakkoon. Kirjoitin itselleni kirjeen viimeiselle lomapäivälle, ja koostin työlistan syksyn ensimmäiselle työpäivälle. Ajattelin kirjeen lohduttavan minua lomasta luopumisessa, ja to-do-listan vähentävän töiden aloittamisen vaikeutta. Tuntuu helpottavalta jäädä lomalle syksyn tehtävälista valmiina, ettei lomalla tarvitse miettiä, mihin sitä elokuun alussa ryhtyisi. Alla vinkkejä molempiin.

Esimerkki ensimmäisen työpäivän to-do-listasta

- pakkaa työreppu
- avaa sähköposti ja työpuhelin
- poista lomaviestit
- vastaa tulleisiin viesteihin ja puheluihin
- tarkista kirjepostit
- hahmottele lukukauden työpäivät ja loma-ajat
- suunnittele ensimmäinen työviikko
- sovi asiakaskäynnit
- täytä työkalenteri (muista sisällyttää tauot!)
- hanki tarvittavat materiaalit/tiedot työtehtäviä varten, pyydä tarvittaessa apua


Tehtävä: Kirje viimeiselle lomapäivälle

1. Eläydy mielikuvissa viimeisen lomapäivän tunnelmiin.
2. Kirjoita kirjeen alkuun kaikki se, mitä ajattelet haluavasi lukea loman viimeisenä päivänä. Älä mieti kauaa, anna kynän viedä.
3. Jatka kirjettä luettelemalla asiat, joista työnteossa nautit. Se voi olla mikä tahansa asia, iso taikka pieni. Listaa kaikki mieleen tulevat, tuomitsematta.
4. Kirjoita asiat, joista yleensä pidät syksyssä ja talvessa. Entä onko jotain kivaa tapahtumaa tulossa syyslukukaudella?
5. Muistele edellisiä vuosia. Miten olet selviytynyt hankalista tilanteista, kuormittavista aikakausista tai esimerkiksi edellisten lomien loppumisesta? Listaa selviytymis- ja palautumiskeinosi. Otsikoi esimerkiksi "Syksyn 2020 selviytymispaketti".
6. Suunnittele hemmotteluhetki-/päivä/-viikonloppu ensimmäisen työviikon päätteeksi. Kirjaa päivä kalenteriin. Laita suunnitelma mukaan myös kirjeeseen, ettei se mene hukkaan.
7. Lopeta vielä kirje sanoihin, jotka ajattelet lohduttavan sinua. Se voi olla myös kooste koko kirjeen sisällöstä.





Kommentit