Sisäisen turvallisuuden vahvistaminen

Sisäisestä turvallisuudesta tai turvattomuudesta puhutaan ja kirjoitetaan mielestäni aivan liian vähän. Turvattomuus voi varjostaa toimijuutta monella tapaa. Se ei yksistään pysähdy sisäiseen ahdistuneisuuteen, vaan heijastuu usein myös ulkopuolille sosiaalisiin tilanteisiin. Pyrin tässä kirjoituksessani tuomaan toiminnallisia vinkkejä, joiden avulla voit lähteä tutkimaan turvallisuudentunnetta ja vahvistaa sitä.

Sisäinen turvallisuus lähtee rakentumaan vauvana kiintymyssuhteiden kautta. Jos tarpeisiisi ei vastattu riittävästi koet, ettet ole turvassa. Olet ehkä oppinut pysymään vaiti omista tarpeistasi ja tunteistasi. Jos sinua on kohdeltu henkisesti tai fyysisesti kaltoin, tai olet esimerkiksi menettänyt rakkaan läheisen, sisäinen turvallisuutesi on kokenut kolahduksen. Olet oppinut, ettei aina ole mahdollista elää turvassa tässä maailmassa, eivätkä kaikki ihmiset ole luotettavia.

Jokaisella meillä on tarve olla riittävästi turvassa, ja luottaa riittävästi elämän kantavuuteen. Turvattomuus voi ajaa liiallisesti kontrolloimaan, välttelemään haastavalta tuntuvia tilanteita tai hyökkäämään itseä, muita tai maailmaa vastaan. Nämä selviytymiskeinot ovat ymmärrettäviä ja inhimillisiä, mutta eivät suinkaan usein toimivia. Ne ovat ehkä joskus palvelleet selviytymistä, mutta eivät ehkä enää aikuisena. Kontrollointiyritykset johtavat usein pettymykseen, sillä suurinta osaa asioista ei voi hallita. Välttely tuottaa hetkellisen helpotuksen, mutta pidemmällä tähtäimellä estää harjoittelemasta epävarmuuden sietämistä, ja hidastaa minäpystyvyysuskomuksen vahvistumista.

Turvan vastakohtana voidaan pitää pelkoa. Pelätessä sympaattisen hermoston toiminta vilkastuu. Sydämensyke tihentyy, lihakset jännittyvät, verenpaine kohoaa ja hengitys muuttuu pinnallisemmaksi. Keho on stressitilassa. Taistele tai pakene -reaktio on aktivoitunut, eikä ajattelu toimi loogisesti. Ympäristöstä skannataan uhkaavat ja pelottavat asiat, mikä ei auta stressin lievittämisessä. Nämä reaktiot ovat olleet hengissä säilymisemme kannalta olennaisia. On hyvä tiedostaa omat hermostolliset reaktiot ja taipumukset, ja pyrkiä sitten auttamaan itseä parhaan mukaan. Alta voit napata matkaasi erilaisia keinoja, joilla voit rauhoittaa kiihtynyttä kehoasi ja mieltäsi vahvistaen sisäistä turvallisuuttasi. 

Sisäisen turvallisuuden vahvistamisen keinoja

Kehollisia keinoja

- hengitysharjoitukset
- rentoutusharjoitukset
- restoratiiviset asennot
- jooga
- venyttely
- rauhallinen juoksulenkki
- kävely
- mikä tahansa itselle mieluinen liikunta

Mielen keinoja

- tietoisuusharjoitukset / meditaatio
- itsemyötätuntoharjoitukset
- huolipäiväkirja
- huolien testaaminen
- päiväkirjan kirjoittaminen
- miettiminen, mihin voi vaikuttaa ja mihin ei - suunnitelman tekeminen
- itselle hyvän pyytäminen nukkumaan mennessä, käsi sydämen päällä
- kiitollisuuspäiväkirjan kirjoittaminen
- elämänjanan tekeminen (miten elämä on kantanut, ketkä ihmiset tukeneet, millaisten selviytymiskeinojen kautta olen pärjännyt)

Aistillisia keinoja

- peittoon kääriytyminen
- tiukka halaus
- takkatuli
- kynttilän polttaminen
- eteeriset öljyt
- sauna
- sylissä oleminen
- heijaaminen
- rauhallisen musiikin kuuntelu
- pehmeiden vaatteiden pukeminen
- pehmeän viltin alla oleminen
- itsensä hemmottelu esim. jalkakylvyllä
- luonnossa oleminen
- hieronta
- seksi
- syvätuntoaistimukset (esim. painopeitto, painonnosto)

Muita käytännön keinoja

- pelon kohtaaminen sopiva-asteisesti
- tuen ja avun pyytäminen
- ystävälle soittaminen
- läheisen kanssa keskusteleminen
- turvapaikan miettiminen
- pelottavan tilanteen kohtaaminen mielikuvassa
- valokuvien katselu
- rutiinien muodostaminen ja noudattaminen
- eläinten kanssa oleminen


Mitä näistä voisit kokeilla tänään? Entä tällä viikolla ja kuluvana kuuna? Tai tuleeko mieleesi jokin oma keino, joka on auttanut aikaisemmin? Tarkkaile uteliaasti tunteitasi ja tuntemuksiasi. Kaikki keinot eivät sovi kaikille. Kiitä itseäsi jokaisen yrityksen jälkeen. 

Haastan sinua vielä tekemään pienen tutkimusmatkan: Kirjoita ennen valitsemasi keinon toteuttamista paperille, kuinka levoton/pelokas/ahdistunut/jännitteinen olet asteikolla 0-10. Toteuta sitten keinosi. Määrittele lopuksi vielä uudelleen, kuinka levottomaksi/pelokkaaksi/ahdistuneeksi/jännitteiseksi koet olosi jälkeenpäin samalla asteikolla. Mitä huomaat?

Kommentit