Toiminnanohjaus

Toiminnanohjaus on ehdottoman tärkeä taito arjessa. Se on tiedonkäsittelyä, joka mahdollistaa toimintojen tekemisen alusta loppuun tavoitteen saavuttamiseksi. Taito kehittyy läpi elämän, mutta sitä voidaan myös tietoisesti harjoitella. Yhteen yksinkertaiseltakin tuntuvaan toimintaan sisältyy erittäin runsas joukko erilaisia taitoja ja valmiuksia. Jos jossakin taidon tai valmiuden osasessa on jotain pulmaa, toiminta ei etene tehokkaasti ja joustavasti.

Toiminnanohjaukseen kuuluu:

1 Toiminnan suunnittelu
*asioiden asettaminen tärkeysjärjestykseen
*ison kokonaisuuden pilkkominen osiin
*tavoitteen ja suunnitelman muodostaminen
*ideoiden tuottaminen
*suoritustavan ja keinojen valitseminen
*tarvittavien resurssien huomioiminen (aika, kuormittavuus, omat kyvyt, välineet jne.)
*harkinta ja ennakointi
*organisointi
*tilanteiden jäsentäminen
*jaksottaminen
*toimintasuunnitelman tekeminen

2 Toiminnan aloittaminen
*kyky aloittaa toiminta suunnitelman mukaisesti
*oma-aloitteisuus
*ohjeiden kuunteleminen ja seuraaminen
*itsensä ohjaaminen

3 Toiminnan tekeminen
*toiminnassa eteneminen suunnitelman mukaisesti
*toiminnan/käyttäytymisen muuttaminen tilanteesta ja ympäristöstä riippuen
*sopeutuminen muutoksiin
*joustavuus
*ajanhallintaosaaminen
*järjestelmällisyys
*sulava vaiheesta toiseen siirtyminen
*tunteiden säätely, esim. pettymyksen tai muun tunteen yli pääseminen
*kykyjen tehokas käyttö
*ongelmanratkaisukyky
*inhibitio (häiritsevien sisäisten impulssien tai ulkoisten yllykkeiden vastustus ja säätely)
*keskittyminen
*tarkkaavuus
*rauhallisuus
*maltillisuus
*työmuisti

4 Toiminnan arviointi
*itsereflektio
*turvallisuusarviointi
*(virheistä) oppiminen
*palautteen hyödyntäminen
*perustelut
*päättelyt

5 Toiminnan loppuunsaattaminen 
*toiminnan lopettaminen tai päättäminen
*keskeneräisyyden sietäminen
*lopputuloksen hyväksyminen
*irtaantumiskyky
*ajanhallintaosaaminen


Milloin sinä olet törmännyt toiminnanohjauksen haasteisiin arjessasi? Tuliko haaste vastaan itse toiminnan aikana, vai huomasitko suunnitelman jääneen puolivillaiseksi? Toistitko saman virheen uudelleen, tai eikö lopputulos miellyttänyt?

Itselle kaikista vaikeinta on aloittaminen. Oli kyse sitten itselle mieluisasta tai ei-niin-mieluisasta puuhasta, saavutan itsessäni jonkinlaisen aloittamiseen liittyvän epämiellyttävyyden ennen toimintaan ryhtymistä. Kuitenkin hyvin nopeasti vauhtiin päästessäni olenkin jo touhun lumoissa, ja aika kulkee mukavasti. Hetkenä, jolloin minun on aloitettava jokin epämieluinen asia, olen opetellut olemaan itselleni ystävällinen. Silloin joko aloitan kyseisen toiminnan nopeasti ennen kuin aloitusvaikeus pääsee kunnolla edes alkamaan, tai muistutan itselleni, että aloittaminen on epämieluisin vaihe minulle (jos saan itseni kiinni välttelykäyttäytymisestä). Sitten aina helpottaa. Vaikein olikin jo siinä. 






Kommentit

  1. Puolisoni on toiminut yrittäjänä nyt muutaman vuoden ajan ja on puhunut monesti tuosta toiminnanohjauksen merkityksestä omassa työarjessaan. Nykyteknologia onneksi mahdollistaa myös erilaiset ohjelmistot sen tueksi. Hän ainakin tarvitsee paljon välineitä joilla pystyy muistamaan kaiken sekä laittamaan ne tärkeysjärjestykseen.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Sari ensimmäisestä kommentista blogissani! Yrittäjänä toimiessa on tärkeä löytää itselleen sopivat ohjelmistot ja "apuvälineet" työn tueksi. Jos yrittäisi muistaa kaiken ulkoa, nykyarjesta ei taitaisi oikein tulla mitään. On parempi laittaa kaikki asiat ylös, ettei kuormita aivoja niiden muistamisella. Itse käytän arjessani runsaasti aikaa siihen, että mietin, mikä on tällä hetkellä merkityksellisintä ja tärkeintä, oli se sitten palautuminen tai jokin akuutti työtehtävä. Kun tietää, mitkä tehtävät on päivän, viikon tai kuukauden aikana odottamassa ja tekee alustavat suunnitelmat niiden hyväksi, mielikin tyyntyy. :)

      Poista

Lähetä kommentti