Mikä ihmeen toimintaterapia?

Kertoessani olevani toimintaterapeutti suurin osa kysyy minulta, mitä toimintaterapeutti tekee. Ei se ihmekään ole, sillä toimintaterapia on Suomessa uudehko ammatti. Ensimmäiset Suomessa kouluttautuneet toimintaterapeutit valmistuivat vuonna 1972.





Mitä toimintaterapeutti tekee?

Työn painotukset riippuvat terapeutin työpaikasta, mutta toimintaterapeutti arvioi kuntoutujan toimintakykyä, tekee kodinmuutostöiden ja apuvälinetarpeen kartoitusta sekä valmistaa ortooseja. Tarvittavia taitoja ja valmiuksia vahvistetaan asiakkaalle merkityksellisten ja mielekkäiden toimintojen kautta, annetaan ohjausta ympäristöön sekä tehdään moniammatillista yhteistyötä.

Missä toimintaterapeutit työskentelevät?

Sairaaloissa, yrityksissä, yhdistyksissä, terveyskeskuksissa, kouluissa, hoito- ja kuntoutuslaitoksissa, päiväkodeissa, järjestöissä, palvelukodeissa, ammatinharjoittajina ja vankiloissa (muutama mainitakseni). Toimintaterapian palveluja osataan hyödyntää aina vain enemmän ja enemmän, sillä meidän osaaminen on niin laaja-alaista.

Mitä toimintaterapia on?

Kuntoutusta, jolla edistetään asiakkaan toimintakykyä tarkoituksena mahdollistaa kuntoutujalle merkityksellinen arki niin, että hän pystyisi toimimaan mahdollisimman omatoimisesti omassa elinympäristössään. Toimintaterapiaa voi saada joko yksilöllisesti tai ryhmässä etä- tai lähikuntoutuksena.

Kenelle toimintaterapia soveltuu?

Henkilölle, jolla on haasteita selviytyä arjessa tarvittavista toiminnoista esimerkiksi sairastumisen tai vammautumisen vuoksi. Toimintaterapian asiakaskunta on vauvasta ikäihmiseen.

Onko toimintaterapia fysioterapiaa?

Ei. Fysioterapiassa kuntoutetaan toiminta- ja liikkumiskykyä. Toimintaterapiassa kuntoutetaan fyysisiä, kognitiivisia, sosiaalisia, psyykkisiä, sensorisia ja eettisiä taitoja ja valmiuksia. Toimintaterapiassa kuntoutuksen kohteena voi olla itsestä huolehtimisen, leikin, levon, kivunhallintataitojen, ajankäytön, asioinnin, kotielämän toimintojen, vapaa-ajan, työkyvyn, opiskelun tai yhteiskunnallisen osallistumisen tukeminen. Toimintaterapia on kokonaisvaltaista kuntoutusta tavoitteena kuntoutujan näköinen, merkityksellinen arki.

Miten toimintaterapiaprosessi etenee?

Riippuu mitä kautta toimintaterapiaa saa, mutta "perinteisesti" tehdään alkuarviointi, muodostetaan asiakkaan kanssa kuntoutuksen tavoitteet sekä harjoitellaan taitoja ja valmiuksia erilaisten interventioiden kautta. Terapiajakson loppupuolella loppuarviointi ja mietitään kuntoutuksen/palveluiden jatkotarve.

Miten toimintaterapiaan pääsee ja kuka sen maksaa?

Toimintaterapia on lääkinnällistä kuntoutusta, johon tarvitaan lääkärin lähete. Lähetteen voi saada perusterveydenhuollosta tai erikoissairaanhoidon kautta. Maksusitoumuksen voi saada Kelan, hyvinvointialueen, keskussairaalan, vakuutusyhtiön tai valtiokonttorin kautta. Terapiaan pääsee myös ilman lähetettä itsemaksavana.

Mitä toimintaterapiassa konkreettisesti tehdään?

Terapiaprosessi räätälöidään yksilöllisesti yhdessä kuntoutujan (ja hänen läheistensä) kanssa. Toimintaterapiaprosessia on yhtä monta kuin on kuntoutujaakin. Tässä esimerkkejä:

CASE1 Nuori, jolla sosiaalisten tilanteiden pelkoa: Käydään harjoittelemassa kirjastossa asiointia.
CASE2 Aikuinen, jolla toispuolihalvaus: Harjoitellaan halvaantuneen puolen käyttöä leipomalla pullaa.
CASE3 Lapsi, jolla aistihakuisuutta: Käydään leikkipuistossa ja leikitään liikunnallisia leikkejä.
CASE4 Aikuinen, jolla masennusta: Pyritään palauttamaan hänelle merkityksellinen vapaa-ajan toiminta arkeen maalaamalla.
CASE5 Lapsi, jolla haasteita hahmotuskyvyssä: Kootaan palapelejä.
CASE6 Ikääntynyt, jolla muistivaikeuksia: Tehdään kuvalliset ohjeet puhelimen käytöstä.
CASE7 Nuori, jolla haasteita sosiaalisissa suhteissa: Tutustutaan harrastusmahdollisuuksiin ja käydään tutustumassa pariin niistä.
CASE8 Lapsi, jolla käytöshaasteita: Opetellaan, mitkä toimintatavat ovat sallittuja ja mitkä kiellettyä satujen kautta. Annetaan ohjausta lapsen kanssa oleville aikuisille.
CASE9 Aikuinen, jolla kroonista kipua: Tutustutaan ergonomisiin työskentelyasentoihin asiakkaan kotona ja työpaikalla.
CASE10 Varhaisaikuinen, jolla itsestä huolehtimisen haasteita: Tehdään päiväjärjestys ja harjoitellaan sen toteuttamista.
CASE11 Lapsi, joka leikkii vain yksin: Otetaan terapiaan mukaan päiväkotiryhmästä toinen lapsi, ja leikitään yhdessä autoleikkiä.
CASE12 Nuori, jolla väsymystä ja ahdistuneisuutta: Tehdään meditaatiota ja rentoutusharjoituksia.
CASE13 Varhaisnuori, jolla keskittymis- ja oppimisvaikeuksia: Tehdään läksyjä. Kokeillaan opiskelutekniikkana ajatuskartan tekemistä ja keskittymisen tukikeinona hypistelyesinettä.
CASE14 Aikuinen, jolla puristusvoima heikentynyt: Tehdään voimaharjoittelua terapiavahalla ja opetellaan apuvälinelainaamosta saatujen avaajien käyttöä.

Kuinka pitkään toimintaterapia kestää?

Terapiaprosessit vaihtelevat yhdestä käynnistä satoihin. 

Millainen toimintaterapeutin koulutus on?

Ammattikorkeakoulututkinto, joka kestää 3,5 vuotta (210 op). Kouluttautua voi Helsingissä, Joensuussa, Jyväskylässä, Oulussa ja Turussa lähi- ja monimuoto-opiskeluna.

Kommentit